Ediția din acest an a sărbătorii „Zilele Oraşului Pecica“ s-a dovedit o reușită deși a avut de surmontat starea… mohorâtă a vremii din week end-ul trecut, un aspect deloc de neglijat la o manifestare cu desfășurare în aer liber. Și totuși, zilele de weekend au găzduit toate manifestările din desfășurător, fiecare cu tușa ei de neprevăzut. Pe lângă aspectele particulare ale fiecărei acțiuni, deosebita prezentare făcută de consilierul pentru comunicare Pavel Sinka a creionat imaginea de ansamblu a acestei manifestări ce a intrat în tradiție și care a marcat 12 ani de când Pecica a devenit oraș. Spicuim în cele ce urmează din ampla prezentare.

*Parada celor mai mici participanți

Vineri dimineața, cei mai mici participanți au deschis ziua cu o încântătoare paradă. Au defilat, alături de micii participanți la Festivalul „Păstrători de Tradiţii” – organizat de Grădiniţa P.N. 1 Pecica şi coordonat de prof. Anca Chevereşan. Alături de ei – copii de la grădiniţele din Pecica, Turnu, Arad, Târnova şi Timişoara: în total 340 de mici grădinari. Ei au parcurs  traseul până în Piaţa Regele Mihai I, încântându-i pe toți cei prezenți și fiind răsplătiți cu aplauze.

Vineri seară programul de a continuat cu evoluția formaţiei maghiare pecicane Búzavirág, alături de Atelierul de dans Cuháré şi orchestra Menkű din Szeged (Ungaria).

Corul de femei din oraşul maghiar Oroszlány a fost însoţit atât de primarul Lazók Zoltán cât și de şi viceprimar; grupul a vizitat și oraşul, oficialii purtând mai apoi și discuţii cu primarul Petru Antal despre unele proiecte de colaborare.

De la ora 21 a urcat pe scenă formaţia Aranykalász a Asociaţiei Culturale a Minorităţilor din Pecica, iar capul de afiş al serii a fost cântăreaţa de muzică de petrecere Mary Nótár din Ungaria. Programul s-a încheiat cu un bal stradal pe muzica formaţiei Roulette.

*Inaugurarea Halei agroalimentare

Sâmbătă dimineaţa a avut loc momentul mult aşteptat de comercianţii din piaţă: inaugurarea modernei Hale agroalimentare. Aceasta a fost finalizată de ceva vreme dar a fost nevoie de obţinerea tuturor avizelor necesare pentru a o putea da în folosință.

Panglica inaugurală a fost tăiată de primarul Petru Antal, viceprimarul Miodrag Stanoiov cât și de fostul primar Iustin Cionca, în prezenţa membrilor Consiliului Local Pecica şi a consilierilor judeţeni pecicani: György Bölöni, Dumitru Enăchiuc şi Gheorghe Sabău.

Oficialităţile au făcut un tur al halei, acolo unde comercianţii şi-au ocupat deja locurile încă de dimineaţă. Micii producători de produse lactate au mese speciale montate în mijlocul halei, în timp ce comercianţii care vând legume, fructe, flori etc. pot fi găsiţi de acum încolo în cele două corturi aflate lângă hală. Construcţia este ridicată în spatele clădirii secundare a Şcolii Gimnaziale nr. 2.

Cât despre clădirea secundară a Şcolii Gimnaziale nr. 2, este de menționat că și acest imobil a trecut prin reparaţii capitale în ultimii ani. Administraţia locală a investit pentru a moderniza atât exteriorul cât şi interiorul clădirii, elevii având acum parte de condiţii adecvate de studiu.

Panglica inaugurală a fost tăiată de primarul Petru Antal, directorul prof. Bacsilla Eszter, consilierul judeţean György Bölöni şi Árpád Király, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, în prezenţa elevilor şi al cadrelor didactice. La momentul festiv a fost prezent senatorul Constantin Traian Igaş, consilieri judeţeni şi locali, directorul Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr, prof. Bacsilla Alexandru, dar şi fostul primar Iustin Cionca.

*Vremea rea a schimbat unele locații…

Desfășurarea Festivalului „Identitate şi tradiţie” de la ora 10 a fost nevoie să fie mutată la Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”, din cauza vremii nefavorabile. Tot acolo a avut loc și lansarea celui de al patrulea volum de poezie al poetei pecicane Eugenia Ponta Pete: „Amurguri mistuite”, invitat special fiind Andrei Păunescu, fiul regretatului Adrian Păunescu.

De la ora 18 s-au disputat finalele Cupei Oraşului la minifotbal pe terenul sintetic din spatele sălii mari de sport, în competiţie fiind înscrise opt echipe.

În Piaţa Regelei Mihai I programul a început tot de la ora 18, cu dansurile moderne prezentate de formaţiile Clubului Elevilor Pecica, urmate de o demonstraţie de Zumba şi trupa Forever.

Formaţia Romaflores a electrizat publicul cu dansuri ţigăneşti, după care a concertat la Pecica Q Band din Arad, alături de Claudia Iuga de la Vocea României. Programul a continuat cu Melisa Ţolea, urmată de umoristul Radu Moş şi fetele sale.

A urmat un moment de remember al Cenaclului Flacăra, prezentat de Andrei Păunescu, Maria Maria şi Vlady Săteanu. Trupa Hypnosis din Braşov a prezentat un moment aparte, cu jonglerii spectaculoase cu foc, poate și pentru a încălzi atmosfera înaintea… concertului susţinut de Antonia. Seara s-a încheiat cu balul stradal cu Ionuţ Langa.

*Punctul de vârf: ședința festivă a Consiliului Local 

Duminică de la ora 11 a început şedinţa festivă a Consiliului Local Pecica în sala festivă a Primăriei. Alături de conducerea localităţii şi membrii Consiliului Local au fost mai mulţi invitaţi, printe care senatorul Constantin Traian Igaş şi Gheorghe Seculici, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Arad.

Doi pecicani au primit Titlu de Excelenţă: agricultorul Borsos Arpad şi asistentul medical Lidia Ecaterina Sass. Trei intelectuali de origine pecicană: ing. Sabina Pop şi surorile Pălincaş: profesoarele Rodica Pălincaș și Alexandra Trif au primit distincţia Rădăcini Pecicane.

Un moment cu totul aparte a fost cel realizat de Şcoala de dresaj canin Kalypsoland din Turnu care a organizat o demonstraţie în Parcul Sfânta Treime începând de la ora 18. Tot aici au fost premiaţi şi pecicanii curajoşi care s-au prezentat cu patrupedele lor.

*Final spectaculos cu muzică multă și… artificii!

Programul folcloric a început tot la ora 18 în Piaţa Regele Mihai I cu participarea formaţiei Ardeleana a Pensionarilor din Arad, a formaţiei de dansuri din Caransebeş, a formaţia Zorile din Felnac şi a Ansamblului Florile Mureşului cu Maria Aiftincăi din Vladimirescu. Ansamblul Păstrătorii Tradiţiei din Pecica a susţinut un spectacol complex de la ora 20, urmat de formaţia Ilie Paşca – Paul Paşca, cu Cosmin Paşca, Florin Budău, Paula Paşca, Nicu Vesa şi Simona Boncuţ.

Astfel, după felul cum s-a desfășurat, și ediția din acest an a sărbătorii Zilele Oraşului Pecica s-a dovedit o reușită – în ciuda vremii nu tocmai favorabile. Ea s-a încheiat, ca în fiecare an, cu un spectaculos foc de artificii, lansat din trei locuri – după cum s-a precizat, aproape de miezul nopţii de duminică.

(F.B.)

Recomandările redacției