Pentru prima oară în lunga şi frumoasa-i istorie, clădirea şi instituţia Teatrului Clasic Ioan Slavici îşi vor deschide larg porţile pentru public într-un eveniment mai mult decât binevenit: Ziua porţilor des­chise, care va dura patru zile şi se va desfăşura între 23 şi 26 iunie. Pentru cei care vor să cunoască teatrul arădean nu doar ca spectacol pe scenă ci în toată complexitatea sa instituţională şi să vadă şi ce nu se vede din sală, se vor organiza în toate cele patru zile tururi ghidate în culisele teatrului.  Programul de vizitare se va desfășura după următorul calendar şi orar: joi, 23 iunie, și vineri, 24 iunie, de la orele 11,00  și de la ora 13,00, iar sâmbătă, 25 iunie și duminică, 26 iunie, de la orele 10,00. În cazul unor grupuri numeroase, vizitatorii se pot înscrie la secretariatul instituției, la nu­mărul de  telefon 0257. 280.016, la  adresa de e-mail secretariat@teatrul- clasic.ro sau  pe pagina de Facebook a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, cu menționarea zilei și a orei pentru care optează să facă turul.
La fiecare tur organizat, vizitatorii vor fi întâmpinați de actorii teatrului, ei urmând a fi şi ghizii prin culise. În prima zi, adică joi, 23 iunie, de la orele 11,00, gazde primitoare şi călăuze prin culisele teatrului vor fi actorii Marian Parfeni și Oltea Blaga, iar de la orele 13,00 aceleaşi oficii vor fi îndeplinite de actorii Ioan Peter și Cecilia Lucanu-Donat. În zilele următoare vizitatorii vor fi însoţiţi şi conduşi de actorii Mariana Tofan, Carmen Vlaga-Bogdan, Ro­xana Sabău, Ștefan Statnic, Oana Kun, Ionel Bulbuc și Angela Petrean Varjasi.
Câteva date din istora clădirii ar putea fi, sperăm, un imbold în plus pentru a vizita teatrul arădean în cele patru zile ale porţilor deschise. Lucrările de construire au început în anul 1869, sub coordonarea şi supravegherea arhitectului Szkal­-nitzky Antal. Inaugurarea a avut loc la 21 septembrie 1874, cu un prolog al lui Szasz Karoly și comedia Vânătoarea din Matra, de Fáy András, ambele interpretate de trupa Teatrului Național din Budapesta. La reprezentaţia de inaugurare au fost prezenţi în sală împăratul Franz Iosef şi prinții Albrecht, Iosif și Johann, alături de 1.250 de spectatori.
La 18 februarie 1883, după o repetiție a piesei Henric al IV-lea, sala teatrului a ars în totalitate, fiind reconstruită de arhitectul Halmai Andor. Restaurarea a durat mai mult de doi ani, primul spectacol după incendiu fiind oferit abia pe 1 octombrie 1885.
Iată aşadar că sunt motive arhisuficiente ca în una din cele patru zile în care porţile Teatrului Clasic Ioan Slavici vor fi deschise, să-i treceţi pragul şi să vedeţi una dintre clădirile emblematice ale Aradului şi o instituţie de cultură care merită toată atenţia şi toată preţuirea

Recomandările redacției