1883 de ani de la prima atestare documentară  a celei mai vechi localităţi miniere din România

rosiaCu ocazia împlinirii a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, organizatorii campaniei „Salvaţi Roşia Montană” invită arădenii în datele de 5 şi 6 februarie 2014 la Club Nerv pentru „Zilele Roşiei Montane la Arad”.
Eveniment aflat la cea de-a patra ediţie, „Ziua Roşiei Montane”  reprezintă un prilej pentru a promova patrimonial cultural şi natural excepţional de la Roşia şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
În Arad, Roşia Montană va fi cele­brată timp de două zile. Vorbim astfel de „Zilele Roşiei Montane”, în program figurând proiecţii de filme, expoziţii de fotografie, dezbateri şi concerte.  Astfel, pe 5 februarie, vor avea loc vernisajul expoziţiei foto „Patrimoniul Cultural de la Roşia Montană” (ora 18: 30) şi  proiecţia filmului „Nunta de piatră” (de la ora 19). Pe 6 februarie , ziua în care se împlinesc 1883 de ani de la prima atestare documentară, puteţi vedea din nou expoziţia, începând cu ora 18: 30, după care vor avea loc proiecţiile scurtmetrajului „Patrimoniul Roşiei Montane” (de la ora 19) şi documentarului „Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei” (de la ora 19: 30), urmate de concertele trupelor Fractal (de la 21) şi The Weir (de la 22).
„La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.
«Ziua Roşiei Montane» va avea loc şi în alte 20 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimen­te similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi ur­mărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro”, precizează organizatorii. (G.S.)

  • Alexis spune:

    Rosia Montana ar trebui sarbatorita chiar la ea acasa si nu prin proiectii de film, ci prin celebrarea traditie zonei, care este mineritul. Iar includerea in Unesco nu ar garanta salvarea zonei. Vorbim de o localitate miniera, nu turistica, ca Sighisoara!

    • Calin spune:

      oamenii din Rosia Montana vor sarbatori atunci cand se va da drumul la minerit, asta cer ei de ani de zile! este singura sansa reala de dezvoltare a zonei

  • Oana spune:

    Alexis,
    Rosia Montana a fost sarbatorita si la ea acasa, nu doar in Arad. Mai exact a fost sarbatorita in 27 de orase din toata tara si in 15 orase din strainatate.

    Alexis si Calin, informati-va
    Daca se va da drumul la minerit cu CIANURA (13.000 de tone de cianura pe an) toata zona asa cum e acum va disparea. Exploatarea prin cianurare inseamna distrugerea patrimoniul cultural, natural si uman de la Rosia Montana…
    Exploatarea aurului prin dinamitarea muntilor si prin decantarea aurului intr-un ditamai lac cu cianuri nu va duce la salvarea localitatii, ci la moartea ei si la distrugerea intregii zone.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției