IMG_8251 sepreus IMG_8248 sepreus IMG_8246 IMG_8229 sepreus IMG_8221 sepreus DSC_0310av-001 DSC_0305Timp de două zile – adică sâmbăta și duminica trecută, la Șepreuș s-a derulat cea de-a șasea ediție a sărbătorii „Zilele  Șepreușului“.
Sâmbătă a fost ziua inaugurărilor când, cu toată arșița de afară, au fost inaugurate oficial și festiv trei obiective importante: două social-edilitare și unul… de suflet. Este vorba de Piața Agroalimentară, Biblionet și sfințirea plăcii comemorative dedicată lui Mihai Veliciu.
Inaugurări oficiale
Astfel, deschiderea oficială a sărbătorii a avut loc sâmbătă, când – după o slujbă religioasă oficiată de preotul Florin Borca – primarul Simion Incicău a adresat salutul său tuturor participanților la eveniment, fiindu-i alături și viceprimarul Ioan Pintean.
A urmat inaugurarea și tăierea panglicii la Piața Agroalimentară, la care a fost prezent alături de primarul Simion Incicău însoțit de staff-ul comunei și europarlamentarul Iosif Matula.
Întreaga asistență s-a deplasat apoi la Biblioteca Comunală Șepreuș unde    s-a s-a făcut deschiderea oficială a      Biblionetului. A fost prezent și profesorul Florin Didilescu – directorul Bi­bliotecii Județene „A.D. Xenopol“.
„În urma unor lucrări – prin care s-a unificat Biblioteca Școlară cu Biblioteca Comunală – avem aici peste 12.000 de volume și în plus acum avem și acces gratuit la internet, adică la tot ce se poate învăța prin această metodă modernă de comunicare și documentare“ după cum sublinia bibliotecarul Ioan Veliciu.
A urmat deplasarea la casa unde        s-a născut Mihai Veliciu pentru sfințirea Plăcii comemorative. Cei care locuiesc în prezent în acestă casă au servit oaspeții cu un păhărel de țuică, dulciuri și băuturi răcoritoare.
S-a făcut apoi deplasarea la terenul de fotbal unde a fost amenajată scena pe care vor urma mai apoi spectacolele. Primarul a prezentat aici, pe scurt, câ­teva considerații despre obiectivele vizitate și inaugurate.
A prezentat un scurt istoric a realizării Pieței Agroalimentare.
„Aici, unde este acum Piața, a fost de mult un plop de peste un metru în diametru pe care l-a tăiat un primar de dinainte de 1990. Acest plop a reprezentat un loc cu valoare de simbol pentru Șepreuș: aici au fost împușcați, la rebeliunea din 1949, avocatul Stana Teodor; păcat că nu l-am mai apucat. Acum este un loc unde vine foarte multă lume“.
Cât privește eroul local Mihai Veliciu acesta „este cunoscut ca semnatar al scrisorii către împăratul Austro-Ungariei. S-a născut în 1846, într-o familie de țărani, la Șepreuș. A făcut Școala Confesională (șase clase) în Șepreuș, liceul la Beiuș și Facultatea de Drept la Oradea. Din 1879, după obținerea examenului de avocatură își deschide birou la Chișineu-Criș. Alături de marii politicieni ai vremii precum Ștefan Cicio-Pop, doctor Ioan Suciu, Vasile Goldiș și alții, redactează o petiție către impăratul Franz Iosif prin care cere introducerea limbii române în școli și administrație. Demersul nu a fost pe placul grofilor unguri din Transilvania care au contraatacat intervenind pe lângă împărat în sensul ca semnatarii petiției să fie pedepsiți prin arestarea și mai apoi trimiterea la închisoare a acestora. După ce au ieșit din închisoare, Mihai Veliciu          și-a continuat lupta alături de ceilalți patrioți români pentru drepturile româ­nilor din Transilvania. Se îmbolnăvește grav și în 1921 moare, la vârsta de 75 de ani. Fiul cel mare a lui, Romul, a fost unul dintre prefecții județului Arad. În lumina acestor fapte istorice, Primăria și Consiliul Local Șepreuș au apreciat că se cuvine realizarea unei plăci comemo­rative în onoarea acestei mari personalități politice cu origini în Șepreuș“ a fost prezentarea făcută de edilul din Șepreuș.
În plus, strada pe care se află Școala Gimnazială – care a primit și ea numele patriotului român –  a fost botezată cu numele lui Mihai Veliciu. De asemenea, în fața Primăriei a fost ridicat bustul acestui om politic român.
Programul artistic
În prezența invitaților amintiți la care s-au alăturat și alții pe parcurs, precum primarul din Apateu, s-a desfășurat un deosebit program artistic ce s-a deschis cu dansuri din Șepreuș, a continuat cu dansuri din Apateu și cu evoluția formației de dansatori „Cetatea Deznei“. Au evoluat interpereții: Oana Florina Stana, Florica Purtan,         Simona Costin, Cornel de la Chișcău ș.a.
De remarcat a fost Oana Florina Stana (din Apateu), studentă la Conservatorul din Oradea și care a prezentat pe scenă folclor din zona Bihorului.
„Îmi place să cânt folclor biho­rean, extrem de iubit de cei din zonă. Sunt studentă în anul doi și vreau să continui această activitate“ – a spus tânăra interpretă.
Duminica, și mai multă
distracție
A doua zi a sărbătorii „Zilele Șepreușului“ a debutat cu întreceri sportive.
A urmat sfânta liturghie după care, cu o pauză, a urmat spectacolul de muzică populară susținut de Lena Miclăuș, Mile Povan împănat cu poantele cunoscutului umorits Radu Moș.
Focul de artifici a încheiat această deosebită sărbătoare în care s-a arătat doar o parte din ce are mai bun comuna Șepreuș.

Recomandările redacției