Mii de arădeni au participat la manifestările dedicate Zilei Armatei, eveniment care anul acesta a fost marcat printr-un program inedit, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Festivitatea a cuprins un adevărat spectacol, cu participarea militarilor americani din NATO.

Manifestările au început la Păuliş unde, presedintele Klaus Iohannis a depus, dimineata, o coroana de flori la Monumentul Eroilor de la Paulis, ridicat in memoria militarilor eroi romani ai „Detaşamentului Paulis“.

Au mai depus coroane de flori reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, delegaţia fiind condusă de şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciuca, iar din partea autorităţilor arădene preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Tolea şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Din partea administraţiei locale a fost prezent Petru Nicoară, primarul comunei Pauliş. Jerbe de foli au fost au fost depuse din partea autorităţilor statului, partidelor politice şi asociaţiilor de veterani de război.

La Arad, festivităţile au început la ora 11.30, la Monumentul „Ostașului Român“ din Piața Avram Iancu, unde au avut loc ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul Zilei Armatei României. La ceremonie au participat detașametul de onoare al Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“, militari US Army, reprezentanții ai instituțiilor și autorităților locale, veterani de război, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Arad, publicul larg, elevi și studenți. Ceremonialul a debutat cu intonarea imnului SUA şi cel al României, după care a urmat o ceremonie religioasă. Rostirea jurământului din timpul celui de al doilea război mondial, rostit de către membrii asociaţiei „Tradiţia militară” a repezentat un moment deosebit în cadrul ceremonialului. După alocuţiuni s-au depus coroane de flori.

Test de patriotism

În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre trecutul Armatei Române şi despre patriotism. „Ziua Armatei Române este o zi în care celebrăm, mai presus de orice, patriotismul. Fiecare cetățean român, fie el militar, civil sau politician, are datoria de a-și iubi patria. Cred că patriotismul înseamnă altceva decât cuvinte mari sau simboluri exterioare, care epatează. Patriotismul își găsește expresia în lucruri simple, în faptul că îți faci treaba cu onestitate, că respecți legea, că îți pasă de cei care te-au ales să-i reprezinți. Aşa se construiește încrederea. Şi nu întâmplător, armata este printre instituţiile cu cea mai mare credibilitate în ochii cetăţenilor. Mi-aș dori ca şi celelalte instituşii publice să ajungă la cota de încredere de care se bucură Armata României. La mulți ani, Armata Română! La multi ani, România!“, a spus preşedintele Klaus Iohannis

Acesta a mai spus că, realizarea bugetului pentru 2016 va fi un test al patriotismului pentru partidele politice. „(…)Fiecare să-şi facă treaba bine, la locul său, mai ales guvernanţii şi aleşii. Aleşii pot da dovadă de patriotism votând bugetul pe 2016 cu creşterea sumelor alocate apărării. (…)Dintr-un anumit punct de vedere va fi un test al patriotismului pentru partidele politice, care au semnat toate la începutul anului, Acordul privind creșterea bugetului Apărării la 2 la sută din PIB, până în 2017. În acest proces, anul 2016 ar trebui să aducă o primă etapă de creștere. Ar fi o dovadă de respect față de un angajament public, față de obligațiile asumate ca stat membru NATO, față de Armată și față de cetățeni, prin preocuparea pentru securitate națională și înțelegerea cerințelor pe care le impune actualul context internațional.(…) România trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere. România știe ce vrea, avem un cadru solid în care operăm. Este vorba de Strategia Națională de Apărare a țării adoptată anul acesta. Avem un plan de implementare a acesteia, de asemenea aprobat. Instituțiile statului și nu mă refer doar la cele din zona de securitate națională și apărare, știu care sunt pașii de urmat“, a precizat președintele Iohannis.

Preşedintele spune că Ponta a vorbit fără mandat şi aşteaptă lămuriri de la Oprea

După încheierea ceremoniei, preşedintele Klaus Iohannis a avut scurtă întrevedere cu presa. Normal temele fierbinţi au fost criza refugiaţilor şi cazul poiţistului mort în misiune. Preşedintele Iohannis a spus ieri că: „În legătură cu acest eveniment, am un singur comentariu de făcut: iată, suntem în cea de-a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială din partea Guvernului, aşa ceva este inadmisibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lămuriri. Şi nu mă refer aici la partea penală a accidentului în care, din nefericire, a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general”. Trecând într-un alt registru, la finele acestei săptămâni premierul Ponta a fost la Sofia la o întâlnire trilaterală cu omologii săi din Bulgaria şi Serbia. Ponta a lăsat să se înţeleagă în urma reuniunii cu premierii bulgar şi sârb, că închiderea frontierelor celor trei ţări este posibilă  în faţa migranţilor , dacă Germania şi Austria le vor închide pe ale lor.

Premierul bulgar Boiko Borisov a şi declarat că: „nu ne vom expune ţările presiunii devastatoare a milioanelor de oameni care vor veni”. Faţă de toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis  a spus că : „premierul nici  nu m-a informat, nici nu m-a consultat şi nu a avut mandat să angajeze România. Sigur, poate a fost o întâlnire de weekend în care premierul s-a plimbat până la Sofia”Întâlnirea s-a încheiat brusc, la iniţiativa preşedintelui. Acesta s-a apropiat de mulţime, a schimbat câteva cuvinte şi a dat mâna cu unii dintre cei prezenţi.  De altfel, imediat după încheierea manifestărilor de la Arad , preşedintele a plecat direct la Bruxelles, la o reuniune pe tema migraţiei, la care vor lua parte şefi de stat şi de guvern, inclusiv premierii Bulgariei şi Serbiei.

Spectacol militar

Ceremoniile au continuat cu un spectacol militar şi demonstraţii de tehnică militară. Arădenii au participat la defilarea Gărzii de Onoare, a militarilor americani şi a detaşamentului fostei Marine Regale. Programul a cuprins un exerciţiu de îndemânare de tipul Drill Team. În faţa palatului administrativ, maşinile de luptă şi echipamentele militare au atras atenţia tuturor, cei mici fiind cei mai entuziasmaţi. A putut fi apreciată o expoziție a militarilor Regimentului 2 Cavalerie/USA și Brigăzii 18 Infanterie „Banat“. Programul a culminat cu un concert al fanfarei Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” și al fanfarei USAREUR.

 

 

Sandra Stoler

Gabriel Constantinescu

 

Recomandările redacției