A fost zi de pioasă aducere aminte, miercuri, la Păuliș. Autorități naționale, locale și județene, reprezentanți la vârf ai Ministerului Apărării Naționale, ai mediului academic arădean, dar și numeroși localnici
și-au dat întâlnire la Monumentul Eroilor de la Păuliș pentru a-i comemora pe eroii care și-au dat viața pentru apărarea patriei, în fața hoardelor hortiste și hitleriste. Printre cei prezenți s-a numărat și cunoscutul producător de filme de la Hollywood, Andrea Iervolino, care a venit însoțit de o delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Iervolino fiind invitat la Arad pentru a i se conferi titlul de Doctor Honoris Causa.
Simbol al comunei
Pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Monumentul Eroilor, devenit un adevărat simbol al comunei Păuliș, a avut loc un ceremonial de depunere de coroane de flori în memoria elevilor Şcolii Militare de Subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, căzuți în timp ce luptau pentru a opri înaintarea invadatorilor. Asta, în condițiile în care trupele maghiare și germane erau mult mai bine echipate și îi copleșeau numeric în proporție de opt la unu.
Dintre cei 1.500 de ostaşi care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, astăzi au fost prezenți doi, maiorul în rezevă Mihai Popescu și maiorul în rezervă Victor Oltei, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, mulțumindu-le personal pentru ceea ce au făcut în acele zile fierbinți din 1944.
În memoria eroilor căzuți s-a oficiat și un serviciu religios  de către ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.
De asemenea, mai trebuie spus că în semn de înaltă apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea atribuțiilor, a sprijinului per­- manent acordat Statului Major al Apărării precum și pentru promovarea constantă a imaginii Armatei României în mediul internațional, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, senatorul de Arad Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale a primit de la șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării. Spre sfârșitul ceremonialului, au depus coroane de flori ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei Deputaților, Dorel Căprar, primarul comunei Păuliș, Ioan Turcin, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici și veteranii de război.
Festivitatea s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare compus din militarii Batalionului 191 Infanterie, „Colonel Radu Golescu”. „Am avut onoarea de a sărbători Ziua Armatei Române în prezența domnului Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, a dom­- nului general Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării și a doi dintre cei patru veterani în viața, maiorul în rezervă Mihai Popescu și maiorul în rezervă Vioctor Oltei, care au luptat la Păuliș în 1944. Ziua de 25 octombrie are pentru noi o semnificație deosebită, pentru că în această zi sărbătorim eliberarea României de armatele hortisto-hitleriste. Pe 25 octombrie 1944 a avut loc ultima bătălie de pe peritoriul României, la Carei, ostașii români reușind cu prețul jertfei supreme scoaterea în afara țării a trupelor cotropitoare. Nu cu mult timp înainte, se dădea o altă bătălie, cea de la Păuliș, unde elevii Școlii Militare de la Radna, comandați pe câmpul de luptă de căpitanul Ioan Fătu, au stăvilit înaintarea trupelor maghiare și germane. Suntem datori și onorați, în același timp, să-i omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai bravi apărători ai neamului românesc și ai interesului național, chiar cu prețul propriei vieți”, a declarat primarul Ioan Turcin.
„Altare de jertfă”
Despre Ziua Armatei și despre Armata României, am stat de vorbă și cu preotul pensionar Gheor­ghe Rusu. În opinia sa, Armata este unul dintre pilonii de bază ai națiunii române, alături de Școală și de Biserică. „Cinstind instituția Armatei Române, ne cinstim pe noi, ca nație, trecutul istoric al țării, tricolorul și ființa neamului. Depunerile de coroane prilejuite de Ziua Armatei Române, în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, cu participarea veteranilor de război, constitue o dovadă a respectului plin de admirație pentru cei căzuți la datorie, conștientizând că prin jertfa lor au transformat locurile de luptă în tot atâtea «altare de jertfă» în fața cărora se închină întreaga națiune”, susține părintele Gheorghe Rusu.
Leonardo Negoițescu
Lucian Șerban
Foto: Leonardo Negoițescu

Recomandările redacției