„Ziua Diasporei – Aradul e acasă”

0
330

Sâmbătă, 26 august 2017, Primăria Municipiului Arad, în colaborare cu Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot, a organizat în sala Regele Ferdinand conferinţa cu tema „Ziua Diasporei – Aradul e acasă”. La eveniment au participat reprezentați ai administrației locale, antreprenori, personalități academice și culturale. Întâlnirea s-a dovedit a fi un bun prilej de dezbatere pe marginea temei diasporei privind condiţiile în care arădenii ar fi determinaţi să revină definitiv acasă.
Reprezentanta echipei RePatriot, Hilde Brandl, o repatriată la rândul ei, a afirmat că cel mai puternic argument pe care îl putem da diasporei este acela că România oferă multe posibilităţi de dezvoltare a unei afaceri. E nevoie doar de perseverenţă, curaj și încredere. „Diaspora vrea să se întoarcă, dar de la dorinţă la fapte este o distanţă foarte mare şi misiunea noastră este de a reduce această distanţă, de a le arăta românilor plecaţi în străinătate care sunt oportunităţile pe care le oferă România. Iar oportunităţi sunt. Suntem o ţară în creştere, suntem o ţară care se dezvoltă. Noi, la Repatriot, putem oferi gratis consultantţă, informare şi îndrumare”, a  spus Hilde Brandl, managing partener.
Cristian Chiţu, antreprenor, s-a încăpăţânat să rămână în România, iar azi este dispus să-i consilieze pe toţi cei care îşi doresc s-o ia de la zero, în ţară. „Eu nu am plecat din ţară, tocmai pentru că m-am ambiţionat să rămân aici. Am intrat în antreprenoriat acum zece ani. Nu a fost uşor. Azi, pot spune că lucrurile
s-au îmbunătăţit. M-am alăturat echipei RePatriot din dorinţa de a ajuta românii plecaţi în străinătate să se întoarcă, oferindu-le exemplul personal”, susține acesta.
Cu toate că în cazul redactorului şi fotoreporterului Vasile Sărăndan, repatrierea nu a fost tocmai alegerea sa, azi acesta recunoaşte că aici „sunt nişte oportunităţi mai mari decât în străinătate. După ce mi-am redobândit cetăţenia română am fost la ziarul Adevărul, actualmente
Jurnalul Arădean, unde tocmai se dezvolta sectorul de presă online, iar asta a fost oportunitatea mea. În Germania mi-ar fi fost mult mai greu”, a spus  acesta.  Ziua Diasporei a fost organizată anul trecut în cinci oraşe din ţară, iar anul ea a cuprins peste 20 de localităţi.  Scopul acestor întâlniri este de a se găsi mijloacele necesare care să-i apropie pe românii din afara granițelor de comuniţătile în care s-au născut. Prin experiența acumulată peste hotare și prin viziunea lor occidentală, ei pot aduce plus valoare comunității natale.  Reţeta e simplă: ca să reuşeşti trebuie să încerci.
(G.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.