ziua 3 ziua 2 ziua 1În cursul zilei de joi a săptămânii trecute, cu prilejul Zilei Eroilor, comunitatea locală din Hălmagiu s-a adunat la Monumentul Eroilor din localitate pentru a-i comemora pe eroii locali. După oficierea serviciului religios de către preotul paroh Viorel Nan, au depus coroane de flori: viceprimarul Liviu Sircuţa, consilierul local Mircea Oană, şi directorul Liceului „Moga Voievod” din Hălmagiu, Victor Gheorghe David.
La manifestări a fost prezent şi veteranul de război Gavrilă Petcu, în vârstă de 94 de ani, care a purtat cu emoţie steagul veteranilor. Profesoara de Istorie, Cosmin Sîrban a evocat faptele de vitejie ale înaintaşilor, într-un discurs emoţionant: „Sărbătorim astăzi, du­pă tra­diţie, Ziua Eroilor. De-a lungul vre­­murilor poporul român a fost obligat adesea să lupte cu înver­şunare pentru apărarea moştenirii străbune şi păstrarea fiinţei naţionale. Sărbătoarea de astăzi are menirea de a-i omagia pe cei care, de-a lungul veacurilor, cu sacrificii uma­ne şi materiale au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului şi al dăruirii de sine. Cu omenească emoţie şi adâncă recunoştinţă să ne gândim la cei care şi-au jertfit viaţa pentru ţară şi neam. Neuitată ră­mâne jertfa atâtor ostaşi care sub conducerea unor voie­vozi şi domni de renume şi-au de­monstrat capacitatea de luptă, dârzenia, spiritul de sacrificiu în luptă cu toţi cei care au încercat, de nenumărate ori, să cu­cerească aceste teritorii. Alături de simbolurile naţionale, eroii ne legitimează în lu­me. De aceea afrim, cu toată cer­titu­dinea că trebuie să învăţăm să trăim în modernitate prin tradiţie, prin specificul naţional şi local într-o epocă a globalizării politicde şi economice. Teritoriul naţional şi glia strămoşească, pământul patriei sau orice altă formulă de adresare am folosi pentru determinarea perimetrului în care trăim şi muncim, reprezintă garanţia unei vieţi libere şi demne chiar şi în epoca globalizării. Mondializarea se bazează în primul rând pe conser­varea şi valorificarea specificului na­ţional. Consider că trebuie men­ţio­naţi printre eroi şi soldaţii români aflaţi în cele mai periculoase zone ale globului, cu precădere cei care şi-au pierdut viaţa pentru a contribui, alături de aliaţii noştri la lupta împotriva terorismului. Ceea ce am dorit să subliniez prin mesajul meu este că istoria noastră este plină de oameni care au murit pentru a servi interesul naţional, cei mai mulţi dintre ei rămaşi necunoscuţi. Avem datoria, peste timp, să le îndeplinim dorinţa de a trăi într-o ţară demnă. Iată de ce, consider că este necesar să ne cinstim eroii şi trecutul, dar nu prin vorbe, ci prin fapte şi nu numai în această zi aniversară ci mai ales în zilele şi prin faptele noastre viitoare. Am convingerea că acesta este mesajul sărbătorii de astăzi, zi cu importantă semnificaţie creştină, fapt pentru care vă adresez salutul tradiţional, Hristos s-a Înălţat”.
În continuare, elevii şcolii din Hălmagiu au prezentat un program artistic dedicat memoriei înaintaşilor noştri. Îmbrăcaţi în minunate costume populare elevii şi preşcolarii Liceului Tehnologic „Moga Voievod” au dat un adevărat spectacol în faţa celor prezenţi. Corul a interpretat cântece patriotice, poezii patriotice şi dansuri populare. Cu emoţie şi puritate, preşcolarii pregătiţi de educatoarea Iuliana Băd au cântat şi au recitat poezii pa- triotice. Ca în fiecare an, la finalul manifestărilor, preotul a împărţit cre­dincioşilor prezenţi în nu­măr mare, din parastasul ridicat eroilor neamului, îndemnând credincioşii la păstrarea tradiţiilor, a credinţei creştine, şi a valorilor naţionale.

  • halmagean spune:

    Cinste  eroilor  neamului !   Ar  mai fi  trebuit  mentionat  faptul  ca  in  Halmagiu  mai este  inca  in  viata   veteranul  de razboi  Rus  Ionica ,  unchiul  profesorului  Rus  Mircea ,  in  etate  de  peste  90  de  ani,  de  la  care  daca  stai de  vorba cu  el  afli  o adevarata  istorie a  Halmagiului ,  evenimente si  intamplari .   Pe de  alta  parte  este  bine  ca  domnul  ziarist  a  inteles  sa  nu il  mai  faca prezent  pe  domnul  primar  la  evenimentele  din  Halmagiu chiar  cand  acesta  lipseste .   Putea  domnul  ziarist sa  scrie  un  articol  despre   cheful  la care  a  fost domnul  primar  la  primaria  din  Halmagiu  acum doua  saptamani  cand  a  fost  controlul de la  Curtea  de  conturi . Dar  totusi  , unde  este  primarul  ales  al  Halmagiului ???

  • amblix2012 spune:

    Felicitari celor care si-au inchinat talentul si viata cinstirii neamului romanesc! Unii au facut-o chiar pe campul de lupta iar altii, cu condeiul si putin din sufletul lor pregatindu-i pe cei mici pentru frumosul program prezentat. Multumiri autoritatilor locale care nu au uitat de acest eveniment, dar si locuitorilor comunei ce au invatat sa aprecieze si sa respecte munca celor ce fac ceva ca sa se auda de bine si de Halmagiu. Dl.viceprimar suplineste cu succes lipsa primarului si poate este si un factor de mai mare stabilitate.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției