Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei va fi marcată șI la Arad, în data de 28 iulie 2019, de Direcția de Sănătate Publică. În județul nostru, prevalența de cazuri este de 5.017.

Evenimentul marcat anual are scopul de a atrage atenția mondială, îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

În 2016, 194 de guverne au adoptat strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

Astfel, este în derulare campania „Să eliminăm hepatita“, o campanie de sensibilizare ce își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze, în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate. Campania se contină și în 2019, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În România, Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale țintește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.

În judeţul Arad, conform datelor statistice  din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Arad, incidența cazurilor de hepatite cronice si ciroze hepatice în 2018 a fost de 273 cazuri,iar prevalența de 5.017 cazuri.

Recomandările redacției