Sute de cazuri de violență în familie au fost înregistrate la nivelul județului, în ultimii doi ani. Egalitatea sexelor nu mai este teoretic de mult un subiect tabu și s-au făcut nenumărate campanii și acțiuni de educare împotriva abuzului – fizic și psihic. Cu toate acestea, violența în familie este mai actuală ca oricând. Săptămânal, în cotidianul nostru semnalăm cazuri de violență și abuz asupra femeilor. Practic, în fiecare săptămână, arădence sunt bătute de soți sau concubini, sunt abuzate și hărțuite psihic. Sunt doar cazurile care ajung să ne fie cunoscute nouă însă, numărul femeilor abuzate este mai mare. Frica de bătaie, grija față de copii, temerile legate de divorț și bani, dar și teama de singurătate le reduc pe multe femei la tăcere. Trăiesc un calvar pe care îl ascund și de prea multe ori, dramele lor ajung să fie cunoscute târziu – când sunt grav agresate sau chiar în pericol de moarte.  

Totuși, toleranța a scăzut în urma încurajării spre raportare și a posibilităților de punere la adăpost față de agresor. Așa se face că, multe din femeile abuzate anunță azi autoritățile și iar măsuri pentru a se proteja.

Pe 25 noiembrie este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad trage un semnal de alarmă vizavi de flagelul violenței domestice.

„Periodic DGASPC Arad derulează acțiuni cu caracter preventiv ce urmăresc: conștientizarea populației privind violența asupra femeilor, prevenirea și reducerea acestui fenomen, îmbunătățirea calității vieții femeilor prin diverse demersuri de informare, educare și consiliere“, susține conducerea DGASPC Arad, reprezentată de directorul Erika Stark.

Cazurile raportate sunt în creștere

La finele anului trecut, legislația a fost modificată pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice, fiind reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia. Numai în 2018, la nivelul județului nostru, IPJ a înregistrat aproape 500 de infracțiuni de violență în familie. Anul acesta, de asemenea numărul cazurilor de violență și abuz a fost ridicat. Vorbim doar de cazurile sesizate.

Autoritățile sunt de părere că, creșterea numărului de cazuri sesizate s-ar datora, pe de-o parte informării și promovării drepturilor victimelor violenței domestice, prin posibilitatea solicitării ordinului de protecție instituit de instanță, precum și a intensificării campaniilor de promovare și informare cu privire la serviciile specializate oferite de DGASPC.

Măsuri mai ferme împotriva violenței

Începând cu 25 noiembrie 2019, Unitatea pentru Probleme Strategice ale Poliției din cadrul Departamentului Amenințări Transnaționale al OSCE lansează o campanie regională de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen în Bulgaria, Ungaria și România, ce se va derula pe parcursul a 16 zile de activism în acest domeniu.

Campania reprezintă ultima fază a proiectului Strategii și Practici Eficiente de Justiție Penală pentru Combaterea Violenței de Gen în Europa de Est, proiect implementat în ultimii doi ani în cele trei țări. Activitățile vizează atât polițiștii, cât și publicul, inclusiv victimele și făptuitorii.

În cadrul campaniei, polițiștii vor fi echipați cu ghiduri de buzunar. Acestea le vor fi de folos în recunoașterea cauzelor, semnelor, semnalelor și efectelor violenței bazate pe gen, ajutându-i să adopte o atitudine mai sensibilă faţă de victimele acestui fenomen. Totul este ca aceste măsuri să fie cu adevărat puse în practică.

Afișe, spoturi TV și radio vor fi, de asemenea, publicate în scopul de a sensibiliza publicul şi de a încuraja raportarea cazurilor.

Campania va promova liniile de asistență gratuită disponibile.

Această campanie este susţinută de: Inspectoratul Poliției, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse și Asociația Anais.

Violența nu înseamnă doar agresiune fizică directă și include multe alte forme de abuz. Se înregistrează un număr mare de infracțiuni de ameninţare, abandon de familie şi nerespectare a ordinelor de protecţie.

De reamintit că, în luna aprilie a fost încheiat un acord între Tribunalul Arad, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Inspectoratul de Poliție Județean Arad – în scopul combaterii violenței.

Recomandările redacției