Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată anual pe 3 decembrie. Tema aleasă în 2018 pentru Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi este „Împuternicirea persoanelor cu dizabilităţi şi asigurarea incluziunii şi egalităţii”, menţionează site-ul ONU.

Marcarea acestei zile are ca scop promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, circa 15% din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceştia provenind din ţările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală.

Această zi a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1992.

Mecanismul încadrării în grad de handicap

Unde trebuie să se adreseze o persoană care intenţionează să obţină un certificat de încadrare în grad de handicap: în primul rând la medicul specialist care tratează afecţiunea respectivă. Acesta trebuie să elibereze un referat, în cazul unui nevăzător de exemplu, un oftalmolog eliberează acest referat.

Pentru cei care nu au acces la internet, trebuie să ştie că nu toate afecţiunile medicale sunt considerate handicapuri. Există un Ordin de Ministru, dat în comun de Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, nr. 762 din 2007, în forma actualizată, fiindcă de-a lungul anilor s-a tot modificat, şi acolo sunt prevăzute toate afecţiunile care sunt considerate de legislaţie handicap. Trebuie apoi întocmite dosare ce se referă la dizabilitatea persoanei în cauză.

Instituţia Direcţia Generală de Asistenţă socială şi protecţia Copilului este cea care primeşte aceste dosare de la beneficiari. Ele în mod normal ar putea fi depuse şi la primăria din localitatea de domiciliu, asta prevede legea. Atributul încadrării într-un grad de handicap este al comisiei de evaluare, care nu este în subordinea DGASPC, ci în subordinea Consiliului Judeţean.

Pentru persoanele care sunt nedeplasabile şi prezintă un document în acest sens, eliberat fie de medicul de familie, fie de medicul specialist, există o echipă mobilă de evaluare care se deplasează la domiciliul persoanei. Deci cei nedeplasabili sunt evaluaţi la domiciliu, clar, iar cei care sunt deplasabli trebuie să se prezinte pentru întocmirea acelui raport de evaluare complexă. Dosarul nu trebuie depus personal, ci şi de o persoană abilitată să depună actele, dar pentru evaluare trebuie să fie văzută persoana în cauză.

Echipa mobilă pentru evaluarea persoanelor cu handicap se deplasează la domiciliul bolnavilor în cel mult 60 de zile de la solicitare. După aceasta, în 15 zile,  comisia de evaluare trebuie să emită certificatul de încadrare.

După ce trece de aceste etape, şi o persoană primeşte o încadrare într-un anumit grad de hanidcap, indeminzaţia este calculată de la momentul emiterii certificatului de handicap.

Recomandările redacției