Ziua Naţională a Inimii se sărbătoreşte la Arad

0
533

Iniţiată în 1996, Ziua Naţională a Inimii (ZNI) este sărbătorită la fiecare 4 mai. Derulată sub sloganul „Alcoolul: reţinere sau moderaţie = inimă sănătoasă”, ZNI 2016 şi-a propus tema „Consumul de alcool – inamic insidios al inimii tinere”, având ca scop actualizarea datelor privind consumul de alcool la tineri în vederea asumării de activităţi eficiente de informare-educație-comunicare în comunităţile româneşti.
În cadrul UE, consumul de alcool prezintă pe alocuri accente severe, cu precădere în ţările membre din Europa de Est. „Astfel Letonia, România, Lituania raportau în 2010 cele mai mari consumuri (totale) de alcool : ≥ 12 Lee/p/a însumaţi din  bere + vin + spirtoase. Pe acest fond, grupa tinerilor  de  15-19 ani prezenta în 2010 următoarea ierarhizare a consumului total de alcool: Lituania,  Letonia,  România (cu 16,3 Lee/p/a)“, ne-a declarat Daniela Cârnaţu, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
În lumina studiilor existente, consumul de alcool al adolescenţilor români este îngrijorător. Îmbunătăţirea situaţiei depinde de educaţia sistematică pentru sănătate şi stil de viață în şcoală şi comunitate, întărirea respectului tineretului nostru faţă de lege – cultivată de asemenea în şcoli, controlul aplicării stricte a normelor existente şi noi reglementări privind comercializarea alcoolului inspirate de cele mai bune modele din lume.
În judeţul nostru s-au desfăşurat sau se desfășoară următoarele acţiuni cu ocazia Zilei Naţionale a Inimii 2016: în data de 21.04.2016, ora 11, DSP Arad în parteneriat cu Crucea Roșie Arad s-a întâlnit cu elevii claselor a IX-a C și a XI-a A din Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”. În cadrul acțiunii, s-au prezentat materiale de informare, au avut loc discuții pe tema consumului de alcool în rândul tinerilor și s-au desfășurat demonstrații de acordare a primului ajutor în situații de urgență. În data de 23.04.2016, s-a sărbătorit Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, acțiune organizată de Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Asociația Educatio, Centrul Județean de Voluntariat și Centrul de Excelență începând cu ora 13.30, la cafeneaua Barfly, str Unirii Nr. 1. Între orele 17:00 – 19:00 , la activitatea „Biblioteca Vie” unde „cărțile” sunt profesioniști din diferite domenii, iar cititori în principal liceeni și studenți, Sebastian Popescu, medic rezident chirurgie OMF, asistent universitar, medic dentist și președinte al ASMA a dialogat cu tinerii pe tema: „Consumul de alcool condamnă inima tânără la îmbătrânire rapidă”
În data de 4.05.2016, în parteneriat cu Asociația Centrul Județean de Voluntariat Arad se vor desfășura acțiuni de conştientizare a populaţiei tinere, precum şi a părinţilor, în privinţa riscului cardiovascular pe termen mediu şi lung asociat cu consumul şi abuzul de alcool.
„Vă invităm să reflectaţi şi să luaţi parte la aceste activităţi, ca un efort comun de a reduce consumul de alcool la tineri –  investiţie într-o Românie de mâine mai sănătoasă şi mai prosperă. Informații suplimentare: Compartimentul Evaluarea și Promova­- rea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad; telefon 0257.253.223,
e-mail dspj.ar@rdslink.ro“, mai susţine Cîrnaţu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.