În 30 iunie 2016, ora 16.00, cadrele didactice sunt invitate la Ziua Învățătorului și la a VIII-a ediție a Simpozionului Internațional „Portrete de dascăli” care vor avea loc în sala de conferințe a Complexului universitar M al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
Alături de cadre didactice din județul Arad și din țară vor participa și colegi din Serbia, Republica Moldova și Ucraina.
Evenimentul este organizat de Asociația Generală a Învățătorilor din România în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Inspectoratul Școlar al Județului Arad, Casa Corpului Didactic “Alexandru Gavra” Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia și Asociația Generală a Învățătorilor din România-filiala R.Moldova.
„Colegii arădeni se pot întâlni cu oaspeții din țară și de peste hotare încă din seara de 29 iunie de la ora 20 la „Gala Starurilor de Operă Arădene” la Teatrul de Vară din Arad (str. Gh. Barițiu, nr. 16), spectacol la care avem cu toții intrare gratuită prin grija Centrului Cultural Judeţean. Ne-am bucura tare mult să vă avem alături de noi în 29 și 30 iunie“, ne-a declarat Viorel Dolha, preşedintele Asociației Generale a Învățătorilor din România.
Ziua Învăţătorului
Cinstirea Apostolilor este atestată în Constituţiile Apostolice: ,,Zilele Apostolilor, să le serbeze, căci ei au fost învăţătorii voştri.” Constituţiile Apostolice (gr. Αποςτολικαι Διαταγαι; lat. Constitutiones Apostolicae) sau Aşezămintele Sfinţilor Apostoli sunt o scriere creştină din secolul IV şi se prezintă ca aparţinând celor 12 apostoli. Biserica Ortodoxă le-a inclus printre cărţile ortodoxe. Primele 6 cărţi se bazează pe Didascalia Apostolilor (lat.Didascalia Apostolorum). Cuvântul apostol provine din grecescul αποστολος, însemnând „acela care este trimis”. În contextul creştin, apostolul se referă la ucenicii care răspândesc învăţătura.
Din primii ani ai creştinismului, în bisericile române ortodoxe se sărbătoreşte în fiecare an de 30 iunie ,,Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”. Redăm din canonul de rugăciune la Soborul Sfinţilor 12 Apostoli: ,,Cei ce sunteţi între apostoli şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă să dăruiască pace lumii şi sufletelor noastre mare milă.” şi ,,Cu un glas pe dumnezeieştii ucenici şi Apostolii lui Hristos, care ne-au tunat nouă cereştile învăţături, grădinile credinţei, pe făcătorii de bine cei de obşte ai omenirii şi mântuitorii şi slujitorii Cuvântului, să-i lăudăm.”
Profesorii, educatoarele şi învăţătorii din România s-au simţit onoraţi să fie serbaţi şi felicitaţi de ziua apostolilor în fiecare an. Şi an de an, de chiar ziua apostolilor, li se aduce aminte că au cea mai nobilă misiune pentru care merită făcute orice sacrificii asumându-şi apostolatul. În 1923, la un congres al lor ţinut în Arad, învăţătorii au fost numiţi ,,cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi iubiri de moşie,,.
Nu cunoaştem altă sărbătoare care să fi dănuit la români în calendare atât timp. Ziua Învăţătorului a fost atât de împământenită încât şi regimul comunist a păstrat-o la 30 iunie trecând însă sub tăcere sau nedându-şi seama şi de semnificaţia ei creştină.Data de 30 iunie a fost aleasă şi ca dată de ,,naştere,, a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România fiindcă aceasta a ales pentru autentificarea statutului său la tribunalul Ilfov chiar data de 30 iunie (1927). Se oficializa atunci manifestarea solidarităţii între cadrele didactice la nivelul României Mari -corolar al tradiţiei asociative învăţătoreşti începută la 1869 în diferitele provincii în care exista şcoală românească. Mai mult, sediul din perioada interbelică a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România a fost ales în Bucureşti pe chiar strada Sfinţii Apostoli la nr 14.

Recomandările redacției