Ziua Naţională a României a fost sărbătorită festiv şi în Ungaria, la Gyula

0
514

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, 1 decembrie, Consulatul General al României la Gyula, Ungaria, a organizat la Sala Festivă „Matei Corvin” a unui hotel din Gyula o festivitate la care au paticipat peste 300 de persoane.

Au onorat prin prezenţă aceste manifestări PS Siluan – episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu numeroşi preoţi şi diaconi din eparhia pe care o păstoreşte, IPS Ioan – mitropolitul ortodox al Banatului, şi PS Sofronie – episcopul Oradiei, fost episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, pr. Gavril Buboi – protopop greco-catolic de Oradea, Petrică Creţu – pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi, şi alături de alţi reprezentanţi ai cultelor neoprotestante de expresie română din Ungaria.
Au fost prezenţi ambasadorul Alexandru Victor Micula şi alţi reprezentanţi ai Ambasadei României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni – consulul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu – consul general al României la Szeged, Gabriela Matei – directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta, Mihály Zalai – preşedintele Consiliului Judeţean Békés, Tolnai Pétér – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Békés, Tiberiu Iuhasz – preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), prof. Gheorghe Petruşan – preşedintele Autoguvernării Româneşti în jud. Csongrad, Eva Iova Şimon – directoarea săptămânalului „Foaia Românească”, Delia Covaci – directoarea săptămânalului „Cro­nica”, Maria Gurzău Czégledi – directoarea Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, pr. Aurel Becan şi Ştefan Oroian – membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, primarii Maria Kalcso (Chitighaz), Istvan Mokan (Şercad), Janos Marjai (Bătania), Nagy Bela (Medgyesegyhaza),  Kecskés Gyula (Pocei). Din România au fost prezenţi Petru Antal – primarul oraşului Pecica (Arad), şi alţi primari din zona de graniţă.
Au fost prezenţi la manifestare reprezentanţi ai mediului universitar din Arad şi Oradea: prof. dr. Aurel Ardelean – rector-fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cel care care a conferit cu această ocazie consulului general Florin Vasiloni „Diploma de onoare” a universităţii pe care a fondat-o şi prof. dr. Ioan Radu – prorectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
Au fost prezenţi de asemenea diplomaţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale ale statului ungar, cadre didactice de la şcolile în care învaţă copii români din Ungaria, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai asociaţiilor patronale  şi reprezentanţi ai camerelor de comerţ din România şi din Ungaria.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi de Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al Româniai la Gyula. După sosirea invitaţilor s-au intonat imnurile României şi Ungariei, iar Florin Trandafir Vasiloni a rostit alocuţiunea de bun venit şi de deschidere a festivităţii, mulţumind pentru participarea în număr mare la acest eveniment aflat la atreia ediţie în organizarea sa. El a transmis printre altele că în astfel de ocazii de bucurie pentru românii din ţară și de pretutindeni, dar și de provocări majore pentru Uniunea Europeană și pentru lumea întreagă, România își afirmă cu tărie susținerea pentru principiile dialogului, înțelegerii și respectului reciproc, pentru colaborarea internațională, pentru pluralism și diversitate. A fost păstrat un moment de reculegere pentru victimele din tragicul accident de la Clubul Colectiv din București și pentru victimele atentatelor teroriste din Franța, Liban și Mali.
Manifestarea a continuat cu un bogat program artistic de muzică clasică și populară oferit de Lavinia Dragoș, Stela Danciu și tânăra Pater Michelle din Oradea, solista Doriana Talpeș și o formație de instrumentiști din Timișoara, precum și de renumitul interpret de muzică populară Cornel Borza din Oradea. Publicul prezent a putut admira și o expoziție cu obiecte de artă tradițională românească, prin sprijinul Universității de Vest „Vasile
Goldiș” din Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.