Unul dintre cei mai importanți artizani ai Marii Uniri a fost eroul nostru național Vasile Goldiș. Nu puteam să nu sărbătorim Marea Unire, fără a lua parte la evenimentele organizate în localitatea care poartă numele marelui corifeu al unirii. Evenimentul a avut loc așadar în satul Vasile Goldiș, comuna Beliu, în fața monumentului (bustului lui Vasile Goldiș), care este amenajat în fața Bisericii Ortodoxe.

Activitatea a început, așa cum era firesc, cu o slujbă de pomenire a eroilor, unde a fost ridicat și un monument în memoria celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim într-un stat al tuturor românilor. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, după care a urmat un discurs al primarului. „1 Decembrie este Ziua Națională a României. Acum, la ceas aniversar sărbătorim 103 ani de la unirea Transilvaniei cu România. Ea marchează bilanțul luptei românilor pentru întregirea statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia, în 27 martie 1918 și Bucovina, în 15 noiembrie 1918, prin care s-au unit și ei cu România.

Locuitorii comunei Beliu au participat, prin reprezentanții lor, la Adunarea Națională de la Alba Iulia. Din cei 60 de delegați bihoreni, aleși de drept în circumscripții și cu drept de vot a Rezoluției Unirii, doi erau din Beliu: Aurel Gligor și Ioan Ochiș.

Ne mândrim și cu faptul că unul din cei mai importanți reprezentanți ai generației unirii, Vasile Goldiș, este fiu de preot din satul Mocirla (Lunca Teuz)“, a spus, printre altele, primarul Emanuel Horhat.

A urmat un program de cântece patriotice și poezii, susținut de copiii din Beliu, după care s-a trecut la depuneri de coroane. Din partea primăriei, a depus coroane primarul Emanuel Horhat și domnul viceprimar Ioan Mihoc, după care au depus coroane conducerea școlii din Beliu și reprezentanți ai formațiunilor politice PSD și PNL. Frumos din partea lor.

Ceremonia s-a încheiat cu surprize pentru copii, care au primit pachete cu dulciuri din partea primăriei. Acestea au fost distribuite de cei doi edili, primar și viceprimar.

Am ținut să mai mergem și într-o altă localitate, plină de istorie și anume Șepreuș.

Este ziua noastră, a românilor

Primul răspuns pe care l-am avut din partea edilului comunei Șepreuș a fost:„Ați venit la ziua noastră, a românilor“.

Știm cu toții că aici a fost problema cu Rebeliunea, dar cum întâmpinați dumneavoastră ziua aceasta, de 1 Decembrie?

– Cum o întâmpinăm? Este ziua noastră, a românilor. Este o mare sărbătoare și ne bucurăm că ne-a ajutat Dumnezeu să ajungem cu bine. Să știți că localitatea noastră, ca și alte comune are o istorie frumoasă. Însă prin ce au trecut înaintașii noștri numai bunul Dumnezeu știe. Iar noi avem obligația de a-i respecta sau de câte ori trecem pe lângă acest monument să aprindem o lumânare sau să punem o floare în memoria eroilor noștri.

Erau prezenți cu coroane, care s-au depus la monumentul amplasat în fața primăriei, reprezentanți din partea primăriei, primarul Ioan Pintean, viceprimarul Ioan Morgoci, din partea Consiliului Județean domnul Doru Bozga. Au mai fost depuse coroane din partea școlii din Șepreuș.

De apreciat a fost faptul că prezenți au fost și funcționarii primăriei. Așa este acolo unde există disciplină, se cunoaște în toate activitățile.

Recomandările redacției