Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Ziua Naţională trebuie să marcheze un nou început, după un an marcat de tragedii, care au arătat ce lucruri nu funcţionează în România şi care au scos la iveală o profundă dorinţă de schimbare căreia politicienii şi partidele trebuie să-i răspundă.

Ştiu că a fost un an dificil pentru toată lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit câte lucruri încă nu funcţionează, câte lipsuri grave avem în toate sistemele. Dar au scos la iveală şi exemple de curaj, dăruire şi determinare, şi mai ales o profundă dorinţă de schimbare. Acestei dorinţe de schimbare va trebui să îi răspundem în anul ce urmează cu toţii – oameni politici, instituţii, partide, societate civilă, presă. Putem privi Ziua Naţională din acest an ca pe un nou început, a spus preşedintele, în mesajul adresat românilor de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni.

Conform Mediafax, şeful statului a subliniat şi nevoia unui nou început în politică, asta neînsemnând să se şteargă cu buretele lucrurile bune care s-au făcut, ci o înnoire. Idei noi, abordări şi atitudini noi, oameni noi, păstrând în acelaşi timp stabilitatea şi echilibrul sistemului politic românesc. 2016 va putea fi astfel anul în care reconstruim încrederea cetăţenilor în instituţii, în partide, dar şi în oamenii care candidează în numele lor, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a spus, în acest context, şi că a ales să celebreze 1 Decembrie mai puţin fastuos, însă este un moment de a redescoperi mândria naţională. Nu ca pe un slogan prea des şi nepotrivit folosit, nu ca pe o etichetă care acoperă o lipsă de încredere în noi înşine, ci în mod sincer, a afirmat şeful statului.

Recomandările redacției