Căminul Cultural din Șepreuș a fost arhiplin, joia trecută. Asta, în condițiile în care a găzduit, prima ediție a unei sărbători dedicate celor mai în vârstă locuitori ai comunei, „Ziua Pensionarului”. Încă de la intrare, invitații au avut parte de o surpriză frumoasă, fiecare fiind întâmpinat chiar de primarul Ioan Pintean, care întin­- zându-le mâna le spunea „Bine ați venit”. Când au intrat în sala de mese a căminului au avut parte de a doua surpriză, văzând mesele încărcate de bunătăți, mâncăruri, băutură și diverse feluri de răcoritoare.
La ora 17, primarul și preotul paroh au declarat sărbătoarea deschisă în mod oficial. După ce a fost rostită o rugăciune, primarul Pintean s-a adresat celor prezenți. „Am ținut foarte mult să ne întâlnim în această formulă, să dicutăm cu dumneavoastră, pensionarii acestei comune. Mă bucură prezența dumneavoastră aici, ceea ce denotă că mă iubiți”, le-a spus celor prezenți primarul Ioan Pintean. În continuare, pensionarii au intrat în dialog cu alesul lor,  unii spunându-i că vor trebui să treacă pe la Primărie, pentru rezolvarea unor proble minore. „Ușa Primăriei este mereu deschisă, pentru orice persoană, la orice oră”, le-a răspuns primarul.
Iustin Cionca, președintele CJA, a venit să fie alături de localnici
La aproximativ o oră de la deschiderea oficială a sărbătorii, a ajuns la Șepreuș și Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, care a dorit să fie alături de pensionarii din comună. Acesta a trecut pe la fiecare, pe la masă, dând mâna cu toți cei prezenți. Mulți dintre aceștia, necunoscându-l personal, s-au bucurat că au avut prilejul să-l întâlnească. De altfel, unii au profitat de ocazie pentru a-i cere sprijinul. „Mă bucur când văd că în județ se oprganizează astfel de evenimente pentru dumneavoastră, pensionarui. Cred că așa ar trebui să se procedeze și în alte localități”, a spus Cionca. „Această zi în care îl sărbătorim pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir va rămâne pentru noi «Ziua Pensionarului» pe care o vom sărbători de acum înainte”, a completat primarul.
Pensionarii au fost încântați
Pensionarii cu care am stat de vorbă au fost foarte încântați de modul în care  au fost tratați de ziua lor și de felul în care s-au pregătit organizatorii. „Vreau să îl felicit pe domnul primar, că s-a gândit și la noi. Uitați cum am fost așteptați, cu masa plină de bunătăți”, a spus Maria Gabor, una dintre invitate. Întrebată fiind cât are pensia, aceasta ne-a răspuns: „Acuma, cât este, este, numai să ne țină Dumnezeu sănătoși, că am ajuns să ne crucim de ceea ce vedem la televizor. De multe ori, ni se spun doar baliverne. Cei de la conducere fac pensiile pentru ei, că doar nu credeați că pentru noi”, a mai spus Maria Gabor. În vorbă au intrat și alți pensionari care s-au arătat a fi foarte dezamăgiți de activitatea guvernanților, care au promis marea cu sarea, iar acum nu se țin de cuvânt. „Nici nu ne mai uităm la televizor, când îi auzim că vorbesc de pensii. Ni se spune să avem răbdare, că e greu să le  faci pe toate deodată, dar ce au făcut aștia domnule?”, a spus un sătean.
Versuri găsite în ranița unui soldat mort
Din vorbă în vorbă, pensionarii au început să-și spună ofurile, mulți dintre ei manifestându-și nemulțumirea de felul în care văd lucrurile generațiile de astăzi, spre deosebire de înaintași. „Vrem să vă spunem câteva versuri, găsite în ranița unui soldat mort în toamna anului 1918, pe Muntele Sorica, din Carpații de Curbură: «Nu plânge Maică Românie!/ E rândul nostru să luptăm/Și din pământul ce ne arde/Nicio fărâmă să nu dăm!» Ce ar face înaintașii noștri, dacă ar vedea cum au vândut cei de astăzi România? Ce ar face, dacă ar vedea că românilor nu le mai place munca pământului și că în unele zone l-au lăsat pârlog”, ne-au spus oamenii.

Recomandările redacției