Biblioteca

Anul acesta, la Biblioteca Judeţeană, a avut loc o zi a tinerilor, cu totul specială, „tare“, în limbajul adolescentin, din mai multe puncte de vedere. Invitaţiei făcute de către cei de la Biblioteca Judeţeană au răspuns un număr mare de profesori şi liceenei, încât numărul celor doritori şă se implice în dezbaterea anunţată „Aşa arată lumea mea!“ a depăşit aşteptările. Din cauza numeroşilor participanţi, a fost nevoie suplimentarea scaunelor şi au fost deschise ambele uşi cu intenţia ca tinerii care stăteau pe hol să poată auzi discuţiile din Sala „ Concordia“ a Bibiotecii Judeţene, dezbaterea incepând în jurul orei 13 şi încheindu-se la ora 15:00.

De menţionat este participarea sinceră şi dorinţa tinerilor de a îşi exprima punctul de vedere asupra celor spuse, citite şi ascultate. Ei, adolescenţii, nu şi-au definit lumea doar prin luări de poziţie ci şi prin creaţiile lor muzicale şi literare. Intenţia gazdelor lor, de la Biblioteca Judeţeană, fiind de a-i incita pe tineri spre a se descoperi şi a se deschide.

„Nicio întâmplare cu ei, cu tinerii, cu adolescenţii nu este banală, plictisitoare.Ascultându-le intervențiile, confesiunile directe sau mascate protector între cuvintele unui text, frenezia şi aplauzele, îmi întăresc tot mai mult convingerea că noi, adulţii, îi văduvim conştient sau inconştient de astfel de experienţe sincere, neprotocolare, de înţelegere şi empatie. Acasă, la şcoală, şi oriunde. Oricât ne-am scuza, pentru unele rele comise de ei
suntem, direct sau indirect, responsabili.Până la urmă, atmosfera de acasă, sistemul de învăţământ neproductiv şi tracasant din
şcoală, total neinteresant ca şi conţinut şi ca expresie, exemplul prost de manageriere a timpului şi a activităților şcolare, a oraşului şi a ţării, de răsturnare a valorilor, absenţa modelelor şi a exemplelor pozitive, nouă, adulţilor ni se datorează. În locul fumului, a drogurilor, a plictisului, a nepăsării la care societatea îi „condamnă”, ar trebui să punem ceva veritabilşi trainic. Asta rapid şi cu toată seriozitatea, dacă nu dorim să îi îndepărtăm iremediabil. Şi ar mai fi ceva… să încercăm să ne facem timp şi pentru ei“ a spus Lucia Bibarţ, care de asemenea, a ţinut să mulţumească celor implicaţi în iniţiativă şi anume:Liceului „Iuliu Maniu”, Grupul Şcolar de Industrie Alimentară, Liceului Tehnologic de Electrotehnică şi Automatizări „Caius Iacob”, Colegiu Naţional „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, Colegiul „Vasile Goldiş”; profesorilor: Marcel Cameniţă, Slaviţa Pârvu, LiviaNadiș, Laura Orban, Ana-Maria Botezatu, Adriana Bulc, Doina Lorant, Adina Sima, Anca Demeter, Nicolae Danciu,  Liana Marian de la ”Direcția pentru Sport și Tineret .
„Dar cel mai mult le mulţumesc copiilor invitaţi cărora li se
datorează calitatea dezbaterii: Florian Roberto Arsenova, Vladimir
Cristea, Roberta Paven, Andreea Dumitru, Lavinia Bogdan şi alţii,
al căror nume nu-l ştiu, dar la fel de importanţi, întreţinători
ai dinamismului întâlnirii“
 a mai spus Lucia Bibarţ de la Biblioteca Judeţeană Arad.

Emilian Ciorogariu

 

Recomandările redacției