banciMiniștrii de Finanțe din zona euro au făcut progrese miercuri în stabilirea detaliilor privitoare la mecanismul de asistență pentru băncile în dificultate, apropiindu-se astfel de finalizarea Uniunii Bancare, care va restabili încrederea în sectorul financiar și va stimula creșterea economiei, transmite Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanța negocierilor pentru finalizarea Uniunii Bancare, afirmându-și speranța că se va încheia un acord înaintea întâlnirii de joi dintre oficialul german și alți lideri ai UE.

O parte decisivă a proiectului a fost votată în primele ore ale acestei zile, respectiv modul în care se va asigura finanțarea pentru închiderea băncilor cu probleme. Acest acord sporește șansele finalizării proiectului general referitor la modul de lichidare a băncilor cu probleme în cursul acestei zile — la timp pentru a respecta termenul limită impus de Merkel și de alți lideri europeni, sporind șansele ca reglementările să devină realitate din 2015.

Conform acordului, băncile vor furniza numerar pentru a plăti închiderea creditorilor falimentari, acordând aproximativ 55 miliarde de euro (76 miliarde de dolari) în următorii zece ani, bani care vor fi acumulați în Fondul Unic de Rezoluție. Până atunci, dacă nu vor exista suficienți bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe bănci sau ar putea utiliza bani publici. Dacă un guvern nu are suficienți bani, va putea împrumuta de la ESM (Mecanismului European de Stabilitate), cum a făcut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza băncile spaniole în 2012.

Acest acord este o victorie pentru Germania, care s-a opus ideii unei finanțări comune a costurilor pentru gestionarea băncilor în dificultate, optând pentru o rețea de fonduri naționale care lasă fiecare țară responsabilă pentru propriile bănci.

Președintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a apreciat recent că orice viitor organism de soluționare va trebui să ia decizii ‘într-o clipă’ cu privire la cum trebuie să abordeze o bancă cu probleme, după ce BCE a decis că instituția respectivă nu mai poate continua să funcționeze.

BCE va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie a anului următor, iar înainte de asta va evalua starea de sănătate a peste 120 de bănci printr-o analiză amănunțită a calității activelor lor.

Liderii europeni au ajuns, săptămâna trecută, la un acord preliminar cu privire la mecanismul asistenței interne a băncilor (așa-numitul ”bail-in”), prin care se va putea evita recurgerea la finanțele publice în vederea ajutorării băncilor care întâmpină dificultăți.

Reprezentanții Parlamentului European, ai Consiliului UE și ai Comisiei Europene s-au pus de acord asupra textului legislativ care se va aplica, de la 1 ianuarie 2016, în toate cele 28 de state membre UE. Dacă va fi adoptată de Consiliul UE, noua legislație va stabili reguli clare în cazul închiderii unei bănci în oricare dintre statele membre UE.

De asemenea, vor fi sporite atribuțiile Băncii Centrale Europene și va fi creată o nouă agenție care va monitoriza viabilitatea instituțiilor bancare. AGERPRES

Recomandările redacției