zona liberaUn control făcut de Curtea de Conturi la Regia Autonomă Zona Liberă Curtici-Arad a scos la iveală o serie de cheltuieli despre care auditorii susţin că nu au fost făcute în mod legal. Astfel, în raportul întoc­mit la finalul verificărilor se vorbeşte, printre altele, despre decon­tarea nelegală a unor cheltuieli făcute în SUA, Mexic, Cuba, Austria şi Asia. „Decontarea nelegală a cheltuielilor efectuate pentru drepturile de diurnă, de cazare şi a altor cheltuieli neprevăzute în cazul a patru deplasări externe, respectiv în SUA, Mexic-Cuba, Austria şi Asia a creat un prejudiciu estimat în cuantum total de 38 mii lei”, se arată în raport. Angajaţii Curţii de Conturi mai vorbesc şi despre anumite cheltuieli de protocol care nu au nicio legătură cu criteriile de performanţă. „Neconformarea la criteriile de performanţă s-a constatat şi în cazul deplasărilor efectuate în străinătate, ocazie cu care au fost efectuate cheltuieli în sumă de 149 mii lei, în cazul cheltuielilor de protocol în valoare de 27 mii lei, precum şi în cazul cheltuielilor cu alte prestări de servicii, care au însumat 21 mii lei”, susţin membrii echipei de control.
O altă problemă depistată de auditori constă în acordarea sporului pentru utilizarea unei limbi străine unei angajate ce nu a putut prezenta documente legale care să ates­te că are cunoştinţele necesare în vederea utilizării unei limbi străine. În acest caz prejudiciul a fost estimat la 5.000 de lei. Auditorii mai vorbesc despre „efectuarea de cheltuieli privind achiziţia unor bunuri (obiecte de inventar), fără a se ţine cont de restricţiile impuse de reglementările legale în vigoare la data achiziţionării lor, fiind creat un prejudiciu total de 7 mii lei; efectuarea unor cheltuieli şi înregistrarea acestora în contabilitate, fără existenţa documentelor justifica­- tive, care să ateste intrarea în patrimoniu şi consumul materialelor, a generat un prejudiciu în resursele financiare ale entităţii estimat la nivelul sumei de trei mii lei”.
Onorarii avocaţiale de 8.000 de lei
Echipa de control a tras un semnal de alarmă şi cu privire la „neres­pectarea principiilor economi­- cităţii, eficienţei şi eficacităţii în administrarea patrimoniului public”, asta, ca urmare a cheltuirii a 8.000 de lei, cu titlu de onorarii avocaţiale, fără a se ţine cont că regia are un compartiment juridic, iar juriştii de aici au studiile şi vechimea necesare reprezentării entităţii în faţa instanţei. Alte nereguli evidenţiate în raport constau în neluarea măsurilor legale privind gu­vernanţa corporativa a întreprinderilor publice în vederea implementării regulilor care guvernează sistemul de administrare şi control, raporturile dintre autoritatea publică tutelară şi organele entităţii publice, între consiliul de administraţie şi directorat, măsuri care să conducă în final la eficientizarea activităţii operatorului economic şi nerespectarea în totalitate a condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare ca urmare a necuprinderii în contractele de concesiune a tere­nurilor a unei prevederi referitoare la verificarea stadiului realizării investiţiilor făcute de concesionari. Auditorii au mai ţinut să vorbească în raport şi despre „neorganizarea controlului financiar preventiv propriu cu respectarea integrală a prevederilor legale, respectiv fără a stabili proiectele de operaţiuni supuse acestui tip de control intern, documentele justifi­- cative şi circuitul acestora, limitele de competenţă ale persoanei desemnate să exercite CFPP şi termenele în care aceasta să se pronunţe asupra acordării sau refuzului vizei, precum şi certificarea în privinţa legalităţii, regularităţii şi realităţii din partea compartimentelor de specialitate”. În ceea ce priveşte auditul public intern, auditorii susţin că acesta nu a fost organizat şi nu s-a desfăşurat conform prevederilor legale.
Raportul, contestat în instanţă
Pe de altă parte, Cristina Bibarţ, directoarea Regiei Atonome Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad, susţine că raportul Curţii de Conturi a fost contestat în instanţă. „În primă instanţă am câştigat deja un proces pentru tot ceea ce am contestat. Procesul continuă însă, iar când se va finaliza vă vom putea pune la dispoziţie toate detaliile”, ne-a declarat Cristina Bibarţ.

Recomandările redacției