În acest sfârșit de săptămână (20 – 22.10.2023), echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad au gestionat 98 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 78 de solicitări. De asemenea, pompierii arădeni au acționat și pentru stingerea a 16 incendii, precum și în alte 4 misiuni în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea persoanelor și a animalelor și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.
Din totalul celor 16 incendii care au avut loc în perioada menționată, 14 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată și miriște), fiind afectate aproximativ 8 hectare de teren, iar 2 au fost înregistrate la o anexă gospodărească din localitatea Moroda, respectiv la o casă din orașul Pecica. Vă reamintim că folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece flăcările se pot propaga într-un timp foarte scurt și pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Informaţii despre modul de comportare în cazul produceri unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https:// fipregatit.ro și aplicaţia de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Trimis acum 2m
Accesează
Scrie pentru Ioan Popesc

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției