Se simte deja mirosul ardeilor şi vinetelor coapte în aer, semn că se face zacusca.

Nici nu a venit bine toamna că mirosul de zacuscă și alte bunătăți pentru iarnă, a inundat bucătăriile arădenilor. Nu cred că există cartier din oraș în care să nu se simtă miros de vinete coapte, zacuscă sau bulion.

Piețele și magazinele sunt pline, la această oră, de legume care mai de care mai apetisante.

Dacă în ultima perioadă cam toate s-au scumpit am vrut să aflăm cât ne mai costă conservele anul acesta.

Prețul ingredientelor, pentru bunătățile din cămară, cândva  accesibil pentru toate buzunare, acum  a explodat.

Zacusca, una dintre bunătățile toamnei a devenit „vedeta” din cămările multor arădence însă pe lângă condimentele specifice acestei bunătăți, în această toamnă zacusca va fi ,,piperată” și cu un  preţ pe măsură.

Conservele au devenit mai scumpe și de patru ori față de anul trecut, spun gospodinele.

,,Doar uleiul pe care l-am folosit pentru zacuscă s-a scumpit cel mai mult. Preţul aproape s-a dublat față de anul trecut”, spune o arădeancă.

 

Legumele din piețele din oraș dar și din marile magazine sunt mai scumpe cu aproape 40% faţă de anul trecut. La o simplă tură prin piețe am constat că un kilogram de roşii sau ceapă costă în jur de 4- 5 lei, dar pot ajunge și la 8 lei, vinetele se vând cu prețuri între 3-4 lei kilogramul, iar ardeiul cu 6-8 lei.

,,Lumea cumpără mai puţin. Mai mult de  5-6 kilograme nu cumpără. Anii trecuți vindeam peste 10 kg odată. Avem de toate, gogoșari, kapia, ceapă, vinete. Vindem cum putem”, spune un producător.

,,S-au scumpit toate. Dar zacusca e preferata familiei și trebuie să o fac indiferent de preț”, spune tanti Viorica, pe care am întâlnit-o la Miorița.

Nici în marile magazine prețurile nu sunt mai mici. Vinetele cu 4 lei pe kilogram, kapia 8 lei, ardeiul gras roșu 10 lei.

Așadar anul acesta zacusca va fi mult mai scumpă decât în anii precedenți.

Pentru gospodinele care nu au timp să facă acest preparat există pe piață varianta gata preparată. Dar și aici prețurile au crescut. Dacă anul trecut un borcan de zacuscă costa undeva între 10-12 lei, anul acesta prețurile depășesc 15 lei și ajung chiar la 25 lei per borcan ( dacă este cu hribi).

Cei care vând aceste bunătăți la borcan spun că prețurile la energie, și nu numai, au explodat iar prepararea bunătăților pentru cămară a devenit din ce în ce mai costisitoare.

 

Nici murăturile nu vor fi mai ieftine anul acesta. Prin piețe castraveții, gogoșarii și varza au prețuri mai mari ca anul trecut. Iată o listă de prețuri din piețele arădene:

 

Varza este 3-4 lei kg.

 

Conopidă 7 lei/buc

 

Vinete 3-5 lei/kg

 

Rosii 4-8 lei/kg

 

Ardei galben 6 lei/kg

 

Gogoșar 9 lei/kg

 

Kapia  6-9 lei/kg

 

Ceapă 3- 5 lei/kg

 

Cartofi  4 lei/kg (sac de 5, 10 si 20kg)

 

Bulion 16 lei/litru

 

Dulceață de ardei iute 15 lei

 

Vinete coapte 20 lei kg

Însă cu toate scumpirile arădencele încă mai fac bunătăți pentru iană. Majoritatea spun că așa s-au obinuit și că nu ar cumnpăra gata făcit pentru nimic în lume.

”Fac, cum să nu fac. Niciodată n-am cumpărat de-a gata. Nici măcar n-am încercat să văd cum e gustul. Eu îmi fac întotdeauna, ai mei sunt obișnuiți să mănănce făcut de mine și e mult mai gustos. Sțiu exact ce pun în ele și e mult mai sănătos. 40 de borcane am făcut anul ăsta”, povestește o altă arădeancă.

 

În concluzie, fie le pregătim noi, fie le cumpărăm, conservele de anul acesta ne vor costa mult mai mult decât în anul care a trecut.

Recomandările redacției