Torok

Numeroşi alpinişti implicaţi în diferite expediţii pe Everest, printre care și arădeanul Zsolt Torok, au fost surprinşi, sâmbătă, de avalanşe, în urma cutremurului din Nepal, care a provocat peste 2.200 de morţi, 17 alpinişti, între care un inginer Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest. În ceea ce priveşte numărul răniţilor, acesta a ajuns la 4.625.

Cutremurul înregistrat sâmbătă este cel mai puternic din ultimii 81 de ani din această ţară, Institutul Geologic al SUA revizuind magnitudinea acestuia la 7,8, faţă de 7,5 cât a fost anunţată iniţial. În urma cutremurului şi a replicilor care au urmat (cu magnitudini de 6,6 şi 5,5) s-au produs avalanşe pe Everest, mulţi alpinişti fiind surprinşi de nămeţi. O parte a taberei de bază de pe Everest este acoperită de zăpadă, cel puţin opt oameni au murit şi alte câteva zeci sunt răniţi, potrivit ministerului nepalez de turism. Conform Asociației Române pentru Alpinism, „Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe fața sudică a Everestului a transmis că Tabăra de Bază a fost sever afectată, iar echipa lor se află izolată în Tabăra 1“. De asemenea, alpinistul român Alex Găvan, aflat pe muntele Pumori, la aproximativ opt kilometri vest de Everest, a postat pe reţeaua Twitter informaţia potrivit căreia cutremurul a provocat o avalanşă pe masivul Everest. Într-un comunicat de presă remis sâmbătă, în jurul orei 17.00, Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare susținea că „În ceea ce îi priveşte pe alpiniştii români aflaţi pe faţa nepaleză a muntelui, Justin Ionescu şi Zsolt Torok, nu avem încă informaţii confirmate“. În jurul orei 19.00, soția lui Zsolt Torok a postat următorul mesaj pe Facebook: „Zsolt este bine și se află în Tabăra 1, urmând să petreacă noaptea acolo. Acesta este mesajul primit de la reprezentantul agenției din Nepal și care se află în zona Everest“.

Azi dimineața, o replică cu o magnitudine de 6,7 a avut loc. Pe pagina de Facebook a lui Zsolt Torok a fost postat următorul mesaj: „Vești bune pentru cei aflați în taberele superioare pe Everest, deci și pentru Zsolt și Justin (care bănuim că e împreună cu Zsolt). Au fost duse materiale cu elicopterul în Tabăra 1, pentru a le putea folosi la retragerea către Tabăra de Bază, peste Khumbu Ice Fall, traseu distrus după cutremurul și avalanșele de ieri“.

Recomandările redacției