Un grup de 29 elevi, din clasele a X-a și a XI-a, de la calificările: Tehnician operator tehnică de calcul, însoțiți de director, prof.Aurelia Dărău , și de cadrele didactice: prof. Corina Chirilaș, prof. Mihaela Foaliș, prof. Adrian Mazilu, participă la un stagiu de pregătire practică, de două săptămâni, în luna mai 2025, în Portugalia.
În cadrul proiectului Erasmus+ 2024-1-RO01-KA121-VET-000207468 elevii participanți vor face instruirea practică la cinci companii din domeniile Electronică-Automatizări și Electric, în zona Porto-Barcelos, Portugalia.
Acest proiect este finanțat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale România, având un buget de peste 76000 Euro.
Pe lângă activitatea de formare profesională, elevii vor participa și la diferite activități culturale: vizitarea obiectivelor culturale din orașele Barcelos, Porto și Braga. Elevii au beneficiat, în perioada anterioară deplasării, de pregătire generală, culturală şi pedagogică.
Director, prof. Aurelia Dărău, în calitate de coordonator al proiectului prezintă viziunea școlii referitoare la proiectele europene: „Programul Erasmus+ este una dintre cele mai reușite inițiative europene. Nu vorbim doar despre o oportunitate de a studia sau a face practică într-o altă țară, ci despre o experiență de viață, un pas real spre formarea voastră ca cetățeni europeni, deschiși, toleranți, bine pregătiți și adaptați unei lumi aflată într-o continuă schimbare.
Europa nu înseamnă doar instituții și tratate. Europa sunteți voi. Europa este legătura pe care o construiți cu alți tineri din alte țări. Este dialogul, schimbul de idei, respectul față de diversitate și încredere în viitor.
Prin Erasmus+, vă transformați în ambasadori ai României, dar și în constructori ai unei Europe unite, solidare și educate. Europa de azi este o Europă a meseriilor bine făcute, a tinerilor calificați, a muncii în echipă și a inițiativei. Prin această mobilitate, deveniți parte din această Europă – modernă, dinamică și unită. Vă formați nu doar ca profesioniști mai buni, ci și ca oameni mai încrezători, mai adaptați și mai deschiși.
Vă îndemn să mergeți cu inima deschisă. Învățați, explorați, greșiți și învățați din greșeli. Fiți curajoși, dar și respectuoși. Fiți mândri de cine sunteți și de unde veniți, dar fiți la fel de curioși să descoperiți și să înțelegeți alte culturi.
Această mobilitate nu este doar o călătorie externă, este și o călătorie interioară. Veți reveni, poate, cu alte viziuni despre lume, despre o Europă unită. Când vă veți întoarce, veți fi mai pregătiți pentru viața reală, pentru piața muncii, pentru viitor. Și, poate cel mai important, veți înțelege mai bine ce înseamnă să fii cetățean european și împreună vom continua să construim o comunitate mai puternică și mai europeană.”
Pe perioada mobilității Andrei Pantea,în calitate de monitor al fluxului, va face o vizită de monitorizare pentru a superviza activitățile din cadrul mobilității.
Acest proiect este primul dintr-o serie de proiecte Erasmus+ care se vor derula sub Acreditarea Erasmus+ 2023-1-RO01-KA120-VET-000188431. Pe baza acreditării, în perioada 2024-2027, mai mule grupuri de elevi și profesori vor beneficia de mobilități pentru formare profesională în diferite țări membre ale Uniunii Europene, ne-a transmis de prof. Andrei Pantea.