Sâmbătă, 9 decembrie 2023, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de muzică corală religioasă „Te Deum laudamus”.

Fondat în anul 2015 de Asociația Societatea Internațională de Studii Muzicale, în parteneriat cu Asociația civică Banatic Art din Vîrșet-Serbia, Festivalul ”Te Deum laudamus” a devenit un reper pentru formațiile corale invitate, fiind intens mediatizat în mediul online și în media radio-tv din Serbia.

Cele opt ediții anterioare s-au desfășurat sub Înaltul Patronaj al Episcopiei ortodoxe Române Dacia Felix din Serbia, cu sprijinul comunității românilor din Serbia și al Catedralei Ortodoxe române din Vârșeț, fiind finanțate de autoritățile locale sârbe și de Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni.

Anul 2023 marchează o noutate în desfășurarea evenimentului, respectiv transferul întregii manifestări în România, față de edițiile anterioare care s-au desfășurat în Serbia, sau în paralel în România și Serbia.

După cuvântul de început, adresat participanților de către doamna Conf. Univ. Dr. Alina Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale a UAV respectiv de către cei care au înființat și promovat acest eveniment de-a lungul anilor, doamna Prof. Univ. Dr. Habil. Veronica – Laura Demenescu și Diac. Conf. Univ. Dr. Habil. Eugen Cinci, și-au dat concursul următoarele formații corale:

– Corul „Academica” al UAV, dirijor Lect. Univ. Dr. Iulia Roman

– Corul „Melodios” din Timișoara, dirijor Sonia Potra

– Corul „Sf. Maxim Mărturisitorul” al Facultății de Teologie din Arad, dirijor Prof. Emanuel Gheorghe

– Corul de Copii al Românilor din Serbia „Carmina Felix” dirijor Prof. Roxana Cinci

– Vokalni Stastav Kor „Sveti Teodor Vršački” din Vârșeț (Serbia) dirijor Olga Šinković

– Corul „Neume” al centrului de cultura Sopot (Serbia), dirijor Tatjana Ristić

– Corul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Timișoara, dirijor Bogdan Mureșan

Ineditul ediției este dat de faptul că cele patru coruri românești prezente în festival au fost dirijate de membrii comunității academice a Universității Aurel Vlaicu din Arad: cadre didactice, alumni și studenți.

Evenimentul s-a bucurat de un public numeros din România și Serbia precum și de onoranta prezență a Excelenței Sale, domnul Florin – Trandafir Vasiloni, Consul General al României la Szeged.

Recomandările redacției