Ileana Stana Ionescu a decedat astăzi, 30 iunie 2024. Celebra actriță era bolnavă și era internată de mai bine de două săptămâni. 

Ileana Stana-Ionescu s-a născut în anul 1936. După mama are origini italiene, tatăl a murit în al doilea război mondial când avea șase ani. A trăit de la vârsta de cinci ani, cu familia, în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul.

După absolvirea liceului teoretic a plecat să lucreze la Reșița, unde locuia un frate de-al tatălui. Acolo frecventa spectacolele trupei de teatru.

A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în Școala femeilor de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Național din București, precum și la televiziune. Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Național din București.

Ileana Stana Ionescu este o valoare a teatrului și a cinematografiei românești. CV-ul său profesional este unul stufos, având în vedere că pe tot parcursul carierei sale, actrița a jucat în numeroase filme, printre care „Păcală”, „Dumbrava minunată”, „Alo, aterizează străbunica” sau „Harababura”.

În urmă cu 5 ani, Ileana Stana Ionescu a renunțat la scena teatrului românesc, invocând problemele de sănătate cu care se confrunta. Spre finalul carierei, actrița începuse să aibă temeri că nu își mai poate aduce aminte textele pieselor în care juca , așa că a luat decizia să-și încheie activitatea. Recent, Ileana Stana Ionescu a explicat motivul pentru care nu a mai avut apariții publice și a spus cum se descurcă la vârsta de 87 de ani.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției