Scriitorul Dinu Săraru a murit sâmbătă după-amiază, la Spitalul Universitar din București, la vârsta de 92 de ani.

Dinu Săraru a intrat în presă acum 74 de ani, la 13 noiembrie 1950, la Radio România. S-a impus cronicar teatral trei decenii la Radio și în presa scrisă, intervențiile sale fiind antologate editorial în două cărți „Teatru românesc și interpreți contemporani” și „Al 3-lea gong”. A debutat în proză în „Gazeta literară” cu o povestire în 1963, apoi editorial în 1974 cu romanul „Niște țărani”, inaugurand „Trilogia țăranească” („Niște țărani”, „Iarba vântului” , „Crimă pentru pământ”).

În 1976 publică romanul „Clipa” transpus pe ecran sub același titlu. Romanul prefațează Trilogia „Dragostea și Revoluția” („Toamna roșie”, „Cei care plătesc cu viața”, Speranța”).

În 2002 publică romanul „Ciocoii noi cu bodyguard” după care s-a făcut filmul „Ticăloșii”, apoi în 2011 romanul „Ultimul bal la Șarpele roșu”.

După romanele lui au fost făcute patru filme și patru piese de teatru.

Spectacolul după „Niște țărani” – scenariul și regia Cătălina Buzoianu – s-a jucat nouă ani cu casa închisă la Teatrul Mic și în teatrele naționale din Timișoara, Cluj și Iași. A creat „Teatrul Național de televiziune”, a condus Teatrul Mic 13 ani și a creat Teatrul Foarte Mic, amândouă considerate „o oază de curaj și libertate” în anii dictaturii. A

fost director general al Teatrului Național I.L.Caragiale între 2000-2004 și a creat Muzeul Teatrului Național.

A lucrat la revista „Luceafărul” secretar general de redacție, la „Scînteia Tineretului”, la Radio – Televiziune directorul Direcției Culturale.

A creat revistele „Noi” și „Clipa” – ediția I, 1992, a fost directorul general al cotidianului „Universul românesc”, a creat revista „Renașterea civilizației rurale românești”, a creat Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște țărani”, primul Festival Internațional Eco-Etno-Folk Film, Universitatea Țăranească„ D.Gusti” și primele echipe de cercetare sociologică de după război.

Dinu Săraru a fost distins cu numeroase premii literare și artistice și premiul Academiei Române.  A fost membru al Academiei Oamenilor de Stiință din România și director fondator al „Magazinului actualității culturale românești CLIPA”, revistă încununată cu „Distincția Culturală” de către Academia Română.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției