Absolvenţii arădeni nu sunt interesaţi să se angajeze

0
210

Dacă în alte judeţe din ţară, puţinele locuri de muncă existente se vânează, la Arad, angajatorii sunt cei care nu găsesc candidaţi pentru posturi. Firmele mari au ajuns în situaţia de a nu reuşi să acopere necesarul de personal. Tinerii nu sunt interesaţi de oferta de angajare, dovadă find ultima bursă la care au participat doar 270 de absolvenţi. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă spun că deşi sunt peste 1.000 de job-uri disponibile, numărul şomerilor interesaţi este mic.

În această perioadă sunt peste 1400 de locuri de munca disponibile, iar excedentul nu poate fi acoperit pentru ca aradenii nu vor sa muncească orice.

„În fiecare an trendul este descrescător. Anul acesta au fost 3.000 de absolvenţi, dar la bursa muncii au participat doar 270. Din păcate se vede că nu se doreşte să se muncească.Tinerii absolvenţi vin să se înscrie ca să primească şomaj şi nu ca să se intereseze de un loc de muncă“, susţine Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.

Directorul AJOFM susţine că problema este cu atât mai complicată cu cât, cei mai mulţi absolvenţi care nu aleg să urmeze studii universitare ajung şomeri.  Instituţia a promovat facilităţile oferite prin lege la angajarea tinerilor absolvenţi, dar cu toate acestea, puţini tineri sunt interesaţi să se angajeze. „Am anunţat tinerii de posibilitatea de a obţine subvenţii la angajare. Cred că este de datoria noastră să-i informăm de ce pot beneficia dacă îşi găsesc un serviciu, să-i ajutăm să se angajeze şi doar dacă nu reuşesc să le dăm şomaj. Pentru a-i informa pe elevi cu privire la posibilităţile pe care le au după absolvire, ne-am gândit să organizăm acţiuni în şcoli, dar solicitarea lor nu a fost analizată şi nici solutionată pozitiv de către Inspectoratul Scolar Judeţean“, mai spune directorul AJOFM. Conducerea AJOFM a mai sesizat faptul că, deoarece angajatorii nu găsesc forţă de muncă interesată pe plan local, aceştia sunt nevoiţi să recruteze angajaţi din sud- estul ţării.

Sandra Stoler

Cristian Cotuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.