Arădenii, proprietarii de apartamente, trebuie să anunțe orice modificare a suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală.

Cei care fac modificări nelegale în apartamente, care schimbă destinația acestora fără să treacă prin tot procesul legal, care nu vor coopera cu asociația pentru a face anumite reparații în legătură cu proprietatea comună riscă să primească amenzi uriașe.

Astfel, conform legii, proprietarii care nu comunică modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală se pot alege cu o amendă între 200 și 1.000 de lei.

Totodată și cei care nu permit accesul în locuință președintelui asociației, al unui membru al comitetului executiv,  al administratorului sau al  unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință),  vor risca o amendă între 500 și 3.000 de lei.

De asemenea  proprietarii  care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei.

Amenzi între 5.000 și 10.000 de lei se dau și pentru schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale. Autoritățile pot da sancțiuni și pentru modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor.

Amenzi usturătoare riscă și cei care nu fac lucrări de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, riscă o amendă între 5.000 și 10.000 de lei, asta doar dacă îi afectează pe ceilalți vecini.

Arădenii sancționați au la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenda la jumătate din cuantumul prevăzut de lege. La prima abatere, ei primesc doar un  avertisment, potrivit Avocatnet.

Amenzile  pot fi date de polițiștii locali, dar și de reprezentanții primăriilor sau de inspectorii de stat în construcții, în funcție de specific.

Potrivit legii, reprezentanții asociației au dreptul să intre într-o locuință pentru a constata și, eventual pentru a remedia.

Și vecinii pot face reclamații atunci când sunt nemulțumiți.

Sursa avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției