Angajații Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad fac un apel la solidaritate în vederea reluării activității instituției de cultură, care a fost suspendată complet prin Hotărârea nr. 3 din 18.11.2020 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Arad.
Astfel, a fost trimisă o scrisoare oficială către Ministerul Culturii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și UNITER în care solicită reluarea activității în condiții de maximă siguranță sanitară.
Aceştia reclamă public atitudinea abuzivă a autorităților locale față de funcționarea instituțiilor de cultură în această perioadă de mare încercare. „DEZAPROBĂM PUBLIC SUSPENDAREA REPETIȚIILOR, A DIFUZĂRII ONLINE A SPECTACOLELOR LIVE, INTERZICEREA ACTIVITĂȚII ÎN REGIM DE MUNCĂ ONLINE/TELEMUNCĂ, FIIND ÎN IMPOSIBILITATEA DE A RĂMÂNE ACTIVI ȘI ÎN CONTACT CU PUBLICUL. Colectivul nostru face tot ce îi stă în putință pentru obținerea contextului legal care ne poate permite continuarea activității. Îndemnăm, pe această cale, publicul și colegii din toată țara să ne susțină, iar pe autoritățile ierarhice superioare le rugăm să se autosesizeze spre rezolvarea acestui abuz, care a dus la scăderea dramatică a rolului artei în societate, poziția noastră fiind complet desconsiderată în fața publicului, ” se spune în documentul trimis.
Amintim, că la data de 20 noiembrie 2020 activitatea teatrului a fost suspendată complet pe baza articolului 2 din Hotărârea nr. 3 din 18.11.2020 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Arad, deși în această hotărâre nu este menționat clar la ce tip de activitate se referă interdicția („Organizarea și desfășurarea activității, cu public sau fără public, în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau de concerte, (…) este interzisă“). De asemenea, a fost suspendată activitatea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” de transmitere live pe platforma Scena Online Arad Live, care apăruse ca o alternativă la imposibilitatea desfășurării activității artistice cu publicul în sală, în urma unui parteneriat între Centrul Cultural Județean Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Filarmonica Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Biblioteca Județeană A.D. Xenopol, Complexul Muzeal Arad și Inspectoratul Școlar Județean. Această platformă a permis continuarea activității artistice, înregistrând chiar audiențe record cu ocazia ultimelor spectacole oferite de către Teatru (aproximativ 1500 de vizualizări/spectacol).
Corpul artistic și cel tehnic din cadrul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad,doreşte să li se ofere posibilitatea de a continua activitățile în condiții de maximă siguranță sanitară, fără a se îngrădi atât dreptul la muncă, dar și dreptul arădenilor de a avea un moment de reconectare la valorile cultural. . De asemenea, se doreşte o reglementare clară a desfășurării activităților teatrului, ca instituție de spectacol aflată sub coordonarea metodologică a Ministerului Culturii. Fie că este vorba de un produs artistic care se vede pe scenă sau unul ce poate fi accesat în mediul online, munca individuală a actorului, în spatele scenei, este necesară. Fiind o meserie vocațională, avem în mod constant nevoie să ne îmbunătățim abilitățile, lucru realizabil și cu ajutorul mediului online, apelând la workshop-uri sau activități de dezvoltare profesională individuală (exerciții fizice, exerciții de logică a lecturii, exerciții de dicție, exerciții de atenție) – toate acestea pot fi înregistrate și pontate ca activitate oficială, inclusiv dacă sunt făcute online. De asemenea, spectacolele aflate în repertoriul teatrului trebuie menținute la un nivel maxim de performanță artistică, iar prin imposibilitatea reluării reprezentațiilor în fața publicului, acestea riscă degradarea calitativă. Prin urmare, considerăm că este absolut necesară întreținerea acestor spectacole ale patrimoniului cultural local și național prin intermediul repetițiilor de text care se pot desfășura și folosind platforme din mediul online, spun reprezentanţii teatrului.
Noi, artiștii din domeniul teatral, am fost din cele mai vechi timpuri observatori tăcuți ai efemerității întregii lumi. Războaie, asupriri, oprimări politice, molime, epidemii – nimic nu ne-a oprit. V-am primit în sala de spectacol, iar atunci când nu s-a putut, am găsit alternative – uneori neașteptate. Teatrul nostru nu a cunoscut asemenea vremuri de restriște până acum, așa că vă cerem ajutorul spre a ne relua activitatea și a vă putea bucura sufletele în continuare. Ne înclinăm!”, se menţioneză în documentul trimis.

Recomandările redacției