arad regiuneAradul s-a remarcat în regiune, cu cea mai mare creștere la producția din industrie. O spun situațiile oficiale, provenite de la Direcția Județeană de Statistică și raportate la perioada ianuarie – iunie 2014. Aradul a avut un aport mare în regiune și la capitolul comerț, fiind al doilea din regiune, ca excedent.
„Județul Arad a înregistrat cea mai ridicată creștere a producției industriale in cadrul Regiunii Vest, devansând toate celelalte județe componente ale regiunii – 126,9%. Asta în conditiile în care au exista luni ale perioadei în care alte județe ale regiunii au înregistrat dinamici superiore celei înregistrate de județul Arad (exemplu ianurie când Aradul a fost devansat de Caraș (115,7%) și la egalitate cu Timiș (115,1%) și iunie, când Carașul a devansat toate celelălte județe ale regiunii (121,9%)“, se arată în situația prezentată de reprezentanții Direcției de Statisică.
Vis-a-vis de comerțul internațional în cadrul regiunii vest: toate județele componente ale regiunii înregistrează în perioada ianuarie – aprilie, excedent comercial. Ca marime a excedentului, județul Arad se situează pe locul 2 în cadrul regiunii cu un execedent de 123,44 milioane de euro, după Timiș cu 276,099 milioane de euro. Aradul este urmat la mare distanță de Hunedoara și Caraș, în această ordine cu doar 44,332 milioane de euro si 27,210 milioane de euro.
În cadrul exporturilor înregistrate la nivelul regiunii, contribuția județului nostru este de 32,9%. Pe primul loc este Timișul, cu 56,0 %.
La importurile regiunii, Aradul are o pondere de 34,2%, ocupând locul al doilea. Primul loc este ocupat tot de Timiș cu 55,5%.
De menționat că, în jumătate din an, producţia companiilor din industria arădeană a crescut cu 26,9 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Recomandările redacției