Cutremurul devastator din Turcia a readus în prim plan discuția despre posibilitatea ca România să fie lovită în viitor de un seism, dar și despre situația precară în care se află unele clădiri, mai ales în București. Ministrul de Interne Lucian Bode a vorbit despre cât de pregătită este țara noastră pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, mai ales în cazul unui cutremur.

Ministrul de Interne a declarat că România este „mai pregătită” pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor și a subliniat că fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de căutare salvare, formate din 25 de persoane, conform impact.ro.

„Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU de aproape un miliard de euro, care constau în achiziţionarea diverselor echipamente şi autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere, dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă unor astfel de situaţii de urgenţă majore. Şi când spun mai pregătită, de exemplu, spun că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR certificat astfel echipele medicale SMURD pregătite pentru intervenţii speciale în situaţii de urgenţă în orice moment”, a afirmat Lucian Bode, la începutul şedinţei de Guvern.

Calculele unui posibil cutremur în România: peste 40.000 de morți și pagube materiale de peste 25 miliarde de euro

Trei sferturi din populația României ar avea de suferit, dacă ar avea loc un cutremur de cel puțin 7,4 grade pe scara Richter, precum seismul din 1977, potrivit Planului național de management al riscurilor de dezastre din 2022 al IGSU. Specialiștii estimează că ar fi peste 42.000 de morți, 300.000 de răniți, peste 850 de kilometri de infrastructură de transport ar fi distrusă și pierderi materiale de peste 25 de miliarde de euro.

sursa: impact.ro

Recomandările redacției