Muncitorii asiatici urmează calea milioanelor de români care au plecat în ţările din Vestul Europei pentru un trai mai bun. Aderarea României la Spațiul Schengen le oferă culoar liber și fără controale spre state mai dezvoltate. Angajatorii români se plâng că au pierdut în ultimele luni aproape 35% din muncitorii străini.

 

Atrași de salariile mai mult decât duble din Vest și de lipsa controalelor la frontiera aeriană, muncitorii asiatici încep să folosească România ca pe o rampă de plecare spre Germania, Spania, Portugalia și Italia. Lunar, peste 1.000 de migranți sunt prinși în timp ce încearcă să fugă ilegal din România, cei mai mulți fiind din Bangladesh, Pakistan, Nepal și Sri Lanka.

 

Agențiile de recrutare se reorientează

 

Agențiile de recrutare au început să trieze mai atent CV-urile asiaticilor. Yosef Gavriel Peisakh, managerul unei agenții de recrutare, a explicat: „Suntem anunțați, uite azi a plecat unul, mâine unul. Noi, ca și companie, am renunțat la colaborarea cu Bangladesh și Pakistan având în vedere experiențele proaste și riscul ridicat al acestora să fugă. Chiar direct după aterizare dispar. Profită de faptul că porțile Schengen sunt deschise, cei care posedă permisul de ședere temporar nu mai sunt controlați, nu mai sunt opriți la frontiere.”

 

Dacă exodul nu se oprește, va apărea din nou criză de angajați în industria auto, comerț, construcții și zona de panouri fotovoltaice. În căutarea personalului serios, agențiile de recrutare se reorientează. Oana Călin, reprezentanta unei companii de recrutare, a precizat: „A devenit destul de interesantă zona de Africa pentru muncitori necalificați, și în zona de HoReCa sunt căutați. Discutăm de Egipt, Maroc, Tunisia, pe zona de construcții putem vorbi despre Kenya și Congo.”

 

Situația actuală a muncitorilor străini în România

 

La finalul anului trecut erau peste 139.000 de muncitori străini cu drept de ședere în România. Cei mai mulți, aproape 19.000, vin din Nepal, iar alți aproape 15.000 sunt srilankezi. Aceștia lucrează în domenii precum retail, construcții sau HoReCa.

 

Deficitul pe piața forței de muncă este enorm: lipsesc peste 600.000 de angajați. În încercarea de a stopa migrația ilegală, autoritățile au impus sancțiuni de până la 3.000 de lei pentru companiile care nu anunță dispariția muncitorilor străini.

sursa Observator

Lasă un răspuns

Recomandările redacției