În cursul anului 2022, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul I.T.P.F. Oradea, au tranzitat frontiera României 11.275.478 persoane (5.611.453 persoane la nivelul județului Arad » 49% din total și 5.664.025 persoane la nivelul județului Bihor » 51% din total), cu aproximativ 24,95% mai mult față de anul anterior. 

În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2022,  au fost efectuate formalităţile de  frontieră pentru aproximativ 4.981.023 autovehicule. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, se constată o ușoară creștere (aproximativ 11%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2022, comparativ cu anul 2021.

Nepermiterea intrării în ţară

În cursul anului 2022 nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 202 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în  perioada de referinţă, au fost depistate 26.076 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 202 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale.

 Acte ilegale

La nivelul I.T.P.F. Oradea au fost constatate 8.907 acte ilegale, dintre care 8.302 infracţiuni şi 605 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.  

Migraţia ilegală

În anul 2022, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproape 6.000 persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a ITPF Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei.

În perioada supusă analizei, la frontiera „verde” au fost depistați peste 1.200 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat.

Moduri de operare:

  • constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea acestora spre Arad sau Oradea, iar de acolo, cu mijloace de transport în comun sau taxi, până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, apoi pe jos, spre frontiera cu Ungaria;
  • constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea acestora spre diferite parcări situate pe autostrada A1 ori spre zonele adiacente P.T.F. Nădlac II în vederea îmbarcării în semiremorcile automarfarelor;
  • intrarea migranților legal în România în baza unor vize de muncă, iar ulterior depistarea acestora, în urma activităților de prevenire, în zona de frontieră sau încercând să treacă fraudulos frontiera româno-maghiară;

Recomandările redacției