În Duminica a patra din Post (a Sfântului Ioan Scărarul), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia arădeană Cintei, dând curs invitaţiei părintelui paroh dr. Nicu Breda de a deschide Săptămâna duhovnicească ce se desfăşoară în această parohie. Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială, înconjurat de un sobor de slujitori.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit pe diaconul Andrei Zadic întru preot pe seama Parohiei Brusturi, Protopopiatul Sebiş.

Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Scara raiului” (cf.citirilor scripturistice Evr. 6; Mc. 9), semn al urcuşului, aici în înţeles duhovnicesc, cu treptele statorniciei în săvârşirea binelui spre ferirea de căderea în golul nefiinţării sau a răului, păcatului şi morţii. E necesară deci grija la diferitele trepte în progresul sau regresul moral al fiecăruia, vremea postului şi locul Bisericii fiind cel de încercare sau verificare. Săptămâna ce urmează este de intensă cercetare a conştiinţei, în ajutor stând scrierile unor sfinţi cu mare cinstire, ca Ioan Scărarul, cu lucrarea cu acest nume, Andrei Criteanul, cu Canonul cel Mare şi alcătuitorul Acatistului Bunei Vestiri, fiecare cu partea mult folositoare sufletului. Totodată, Odovania praznicului Bunei Vestiri o arată pe Maica Domnului ca ajutătoare şi aşa cum se cântă în acatistul ei, însăşi ,,scară cerească”, la care credincioşii nădăjduiesc spre mântuire. Începând local şi săptămâna de misiune, în acest cadru Ierarhul a subliniat şi însemnătatea Sfântului şi Marelui Sinod al Ortodoxiei pentru dezlegarea problemelor lumii de azi şi datoria pe care fiecare creştin pe treapta lui de înţelegere o are pentru împlinire spre mulţumirea proprie şi slava lui Dumnezeu. Făcându-se referinţă şi la anul omagial ca şi cel comemorativ în Biserica noastră, Înaltpreasfinţia Sa a pus în lumină şi jertfelnicia pe care credincioşii de pretutindeni şi totdeauna o dovedesc spre cinstea Bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii, noul hirotonit, preotul Andrei Zadic, a fost hirotesit duhovnic.

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi foarte mulţi credincioşi, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

Săptămâna duhovnicească în această parohie se desfășoară în intervalul 26 martie – 2 aprilie şi vor fi invitaţi mai mulţi duhovnici şi clerici.

Protos. Iustin Popovici

Recomandările redacției