Câinele despre care se crede că ar fi provocat decesul copilului luni, în zona Parcului Tei, a fost predat pe data de 24 decembrie 2008 de ASA Bucureşti unei voluntare a asociaţiei Caleidoscop pentru a fi dus la locul de origine, nefiind agresiv, susţine organizaţia într-un comunicat al Asociaţiei transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei, nici ulterior returnării nu au fost sesizate cazuri de agresivitate a câinelui respectiv, „până la tragicul accident”.

„Asociaţia pentru dezvoltare comunitară Caleidoscop nu a adoptat nici un câine comunitar de la ASA Bucureşti, fiind implicată, ca şi alte organizaţii neguvernamentale, alături de zeci de voluntari la returnarea câinilor comunitari capturaţi, sterilizaţi şi microcipaţi de către serviciul specializat al PMB”, se susţine în comunicat.

De asemenea, în perioada 2007-2008, în condiţiile intensificării procesului de capturare, sterilizare şi returnare, pentru a interveni cu forţe sporite în încercarea de a diminua numărul de câini comunitari din stradă, la solicitarea şi în parteneriat cu ASA Bucureşti, Asociaţia a ajutat la returnarea câinilor, după sterilizare şi microcipare, mai arată sursa citată.

Asociaţia mai precizează că nu a primit niciodată subvenţie, finanţare sau alte surse de venit de la Primăria Municipiului Bucureşti sau alte instituţii publice.

„După capturarea câinilor de pe spaţiul privat, unii sterilizaţi, alţii nu, fără a se stabili cu precizie câinele agresor şi în ce condiţii s-a produs tragicul eveniment, asociaţia noastră a fost grav acuzată şi imaginea sa publică afectată. Voluntarii noştri sunt foarte afectaţi de această nenorocire care ar fi putut fi evitată dacă toţi câinii ar fi sterilizaţi iar programul de sterilizare s-ar desfăşura intens, prin efort public-privat, consecvent ca durată şi intensitate pentru ca, în sfârşit, să apară rezultatele scontate”, subliniază Asociaţia, reprezentanţii acesteia exprimându-şi regretul pentru tragicul eveniment de luni, când un copil de patru ani a murit muşcat de câini într-un spaţiu privat din zona Lacului Tei.

 

(AS – autor: Florentina Ştefănescu, editor: Antonia Niţă)

 

Recomandările redacției