Confederaţia sindicală Cartel Alfa cere, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernul României, premierului Marcel Ciolacu şi Parlamentului României, măsuri pentru „impunerea unei obligaţii legale a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minimă a activului acumulat, peste rata inflaţiei, care să compenseze reducerea din pensia de la pilonul I”. Solicitarea este formulată în contextul în care sindicaliştii susţin că angajaţii care au contribuţii la Pilonul II de pensii „prin prevederile şi viitoarele norme de aplicare a noii legi a pensiilor, vor avea punctajul redus proporţional, după noua formulă de calcul”. „Atragem din nou atenţia asupra următoarelor aspecte, din punctul nostru de vedere, complet anormale, privind sistemul de pensii obligatoriu administrat privat: Casa Naţională de Pensii este obligată să încarce conturile la pilonul II, chiar şi pentru persoanele ale căror angajatori nu au virat contribuţia pentru pensie (CAS); Acest lucru prejudiciază sistemul public de pensii (pilonul I); Cei care contribuie la Pilonul II, prin prevederile şi viitoarele norme de aplicare a noii legi a pensiilor, vor avea punctajul redus proporţional, după noua formulă de calcul. Se vorbeşte despre pensia din Pilonul 2 ca fiind o «pensie suplimentară». Nu este însă în niciun fel «suplimentară», atâta timp cât nu există o minimă garanţie că aceasta va fi mai mare sau cel puţin egală cu partea cu care se micşorează pensia publică (cu aproape o pătrime). Dimpotrivă, dovezile indică faptul că aceasta va fi la un nivel mai mic decât ceea ce se «pierde» din sistemul public. În consecinţă, este necesară impunerea unei obligaţii legale a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minimă a activului acumulat, peste rata inflaţiei, care să compenseze reducerea din pensia de la pilonul I, şi nu este cazul impozitării lor suplimentar”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de CNS Cartel Alfa Guvernului şi Parlamentului. Sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că, la 15 ani de la înfiinţarea Pilonului II de pensii, Parlamentul României nu a adoptat o lege care să stabilească modul de calcul şi de acordare a pensiilor din Pilonul II, deşi Legea 411/2004 prevedea obligaţia Legislativului ca un astfel de act normativ să fie adoptat în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a sistemului.

„Românii sunt obligaţi să cotizeze pe principiul «blana ursului din pădure», neoferindu-li-se nicio siguranţă în privinţa veniturilor de pensii promise de lege. Mai mult decât atât, se vehiculează ideea ca societăţile care strâng şi administrează banii din contribuţii să nu preia şi plata pensiilor din Pilonul II, adică să fie alte companii, cu alte comisioane din veniturile adunate cu eforturi, de-a lungul anilor, de contribuabili; Având în vedere toate acestea, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” solicită demararea unei consultări cu toţi actorii sociali în vederea finalizării şi reglementării corecte a sistemului de pensii administrat privat”, mai transmit sindicaliştii autorităţile executive şi legislative.

Sindicatele mai susţin, în documentul citat, că atât pilonul de pensii publice, cât şi pilonul II de pensii, administrate privat, „au un scop eminamente social”, iar în acest context susţin că „toate măsurile şi reglementările propuse trebuie să aibă în vedere acest obiectiv prioritar, să funcţioneze cu adevărat în beneficiul contribuabililor, pilonul II fiind în egală măsură un sistem de securitate socială, şi nu (doar) un mecanism prin care corporaţii private realizează profituri consistente utilizând banii cetăţenilor”.Cartel Afla precizează totodată că: „niciunul dintre cele două sisteme de pensii obligatorii nu este perfect”. (sursa:news.ro)

 

Recomandările redacției