Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II, dar şi cei din cadrul  sectoarelor Poliției de Frontieră Girișu de Criș şi Vărșand au depistat 34 de cetăţeni din Siria, Pakistan, India și Bangladesh care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria. Se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, în cazul şoferului mijlocului de transport, şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru toţi cetăţenii depistaţi.

În data de 11.09.2023, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, judeţul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean turc, aflat la volanul unui TIR în Turcia şi care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, îmbrăcăminte pe ruta Turcia-Slovacia.

În baza profilului de risc s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit al mijlocului de transport în urma căruia polițiștii de frontieră au descoperit, în interiorul containerului transportat, douăzeci și opt de cetățeni străini.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Arad pentru cercetări. În cadrul verificărilor, colegii noștri au stabilit că persoanele sunt cetățeni din Pakistan şi India, care intenționau să ajungă în mod fraudulos într-un stat din vestul Europei.

La aceeași dată, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Vărşand au reținut, în timpul executării misiunilor specifice, la aproximativ 200 de metri față de linia de frontieră, 5 persoane străine care nu-şi justificau prezența în zonă. La verificări, s-a stabilit că persoanele  sunt cetățeni din Pakistan și Bangladesh care încercau să treacă frontiera de stat pentru a ajunge in vestul Europei.

Și polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Girișu de Criș au depistat şi reținut, la aproximativ 50 de metri față de linia de frontieră, un cetăţean străin care nu-şi justifica prezența în zonă.  La verificări,  s-a stabilit faptul că acesta este un cetăţean din Siria care încerca să treacă frontiera de stat în Ungaria pentru a ajunge în vestul Europei.

Având în vedere aspectele constatate, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șoferul mijlocului de transport și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru toți cetățenii depistați, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Recomandările redacției