Reprezentanții ISU Arad anunță  Cod galben și portocaliu de caniculă, în județul Arad.

Temperaturile ridicate își vor face simțită prezența pe teritoriul județului nostru, astfel că în data de 24 iulie 2023, județul Arad se află sub incidența avertizării meteorologice de COD GALBEN, manifestat printr-un val de căldură și disconfort termic accentuat, iar în data de 25 iulie, valul de căldură se va extinde, temperaturile maxime încadrându-se între 37 și 39 grade, fiind în vigoare o avertizare COD PORTOCALIU. În acest context, în scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite pe timpul perioadei caniculare, pompierii arădeni vă recomandă:

Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11:00 – 18:00; Dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

Purtaţi pălării de soare, ochelari de protecție, haine lejere din fibre naturale și de culori deschise;

Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;

Consumați fructe și legume proaspete; Nu consumaţi alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

La cel mai mic sentiment de boală manifestat, contactați medicul de familie, iar în situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112. De asemenea, pe tot parcursul verii, trebuie să acordați o atenție deosebită siguranței atunci când mergeți la scăldat. Râurile, iazurile, lacurile sau marea pot fi atrăgătoare, dar adesea ascund pericole. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice în timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Vasile Goldiș” al județului Arad, recomandă:

Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului.

Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.

Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi.

Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte.

Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare.

Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii.

Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Recomandările redacției