Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, două atenţionări Cod galben și portocaliu de ploi torenţiale. Alerta Cod portocaliu va fi în vigoare în 12 județe. Atenţionarea Cod galben va fi în vigoare de vineri de la ora 10.00 până sâmbătă la ora 10.00.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și nord-vestul Moldovei. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

De asemenea, Codul portocaliu durează vineri de la ora 14.00 – 23.00. În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și zonele de munte ale județelor Alba, Bistrița Năsăud, Mureș și Suceava, vor fi averse torențiale. Local cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore). În zilele următoare, vremea va fi instabilă mai ales în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte.

UPDATE „În intervalul orar 14:30 – 15:30, pentru localitațile Giarmata, Ghiroda, Sânandrei și Dumbrăvița, intră în vigoare o avertizare COD ROȘU de averse torențiale”, a transmis ISU Timiș. UPDATE 2 „În urma fenomenelor meteorologice avertizate, pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Timișoara sunt solicitați să intervină, până în acest moment, pentru evacuarea apei din patru case în Timișoara, evacuarea apei din două demisoluri în Timișoara, evacuarea apei din subsolurile Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și a Policlinicii de Pediatrie de pe strada Iosif Nemoianu, evacuarea apei din curți și case în comuna Dumbrăvița (străzile Fervenția, Conac, Varșovia și Zakopane)”, a transmis ISU Timiș.
sursa: pressalert.ro

Recomandările redacției