Filarmonica Arad va deschide noul an, 2022, cu mare fast, în ciuda unei continuate situații „pandemice”, prin două concerte programate în 6 și 7 ianuarie 2022, de la ora 19, în Sala Palatului Cultural.

Concertele de Anul Nou, tradițional „înrudite” cu Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena, vor beneficia la începutul anului care vine și de o mare surpriză: participarea Corului Academic, dirijat de Robert Daniel Rădoiaș. Dirijor al orchestrei simfonice va fi Cristian Neagu, programul bazându-se pe partituri de valsuri și polci de Johann și Josef Strauss.

„Vă propunem în programul nostru de ANUL NOU câteva dintre cele mai populare valsuri și polci, alături de alte dansuri și numere de divertisment, semnate în secolul al XIX-lea de inegalabilii Johann și Josef Strauss.

Kaiser Walzer, Rosen aus dem Süden, Morgenblätter, dar şi cel mai celebru dintre toate, An der schönen blauen Donau, i-au adus lui Johann Strauss-fiul recunoaşterea şi supranumele de „Rege al valsului“, iar Trisch-Tratsch, Tick-Tack, Auf der Jagd, Unter Donner und Blitz, polcile sale cele mai pline de șarm, i-au confirmat autoritatea și supremația asupra balurilor din timpul Vienei imperiale.

Însă pentru că succesele vizau uneori și societățile corale vieneze, nu numai ansamblurile ochestrale ale timpului, ne asumăm o mică parte a colecției de astăzi în versiunea inițială semnată de Strauss, cu cor și acompaniament orchestral.

Orchestra simfonică, dirijorul Cristian Neagu și corul academic pregătit de Robert Daniel Rădoiaș, vă așteaptă în serile de 6 și 7 Ianuarie 2022, la ora 19.00, în sala de concerte a Filarmonicii,  la tradiționalul program de început de an, o gală Strauss, pe placul tuturor!”, au transmis reprezentanții Filarmonicii Arad.

Fratele mai mare al Concertului de la Arad

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena, fratele mai mare al concertului de la Arad, este un concert ce are loc în fiecare an în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la Viena, în Austria. Este vizionat la televizor, în jurul lumii, de o audienţă estimată de aproximativ 1 miliard de telespectatori în 44 de ţări.

Muzica este în principal cea a familiei Strauss (Johann Strauss (tatăl), Johann Strauss (fiul), Josef Strauss şi Eduard Strauss). Florile care decorează sala de concert Wiener Musikverein sunt donate anual de către oraşul San Remo din Italia.

Concertul se termină totdeauna cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi muzicienii urează în cor audienţei un An Nou fericit şi încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II, urmat de Marşul lui Radetzky. În timpul acestei ultime piese, audienţa aplaudă în ritmul melodiei, iar dirijorul se întoarce să dirijeze audienţa în locul orchestrei. O schimbare faţă de organizarea tradiţională a sfârşitului concertului în perioada recentă a avut loc cu ocazia concertului in 2005 dirijat de Lorin Maazel, când programul s-a terminat cu valsul „Dunărea albastră”, în semn de respect faţă de victimele cutremurului din Oceanul Indian din 2004.

Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie al acelui an) şi a fost dirijat de Clemens Krauss. În 2006, nu pentru prima dată în istoria concertului de anul nou, a fost interpretată o partitură de Mozart: uvertura Nuntei lui Figaro.

Concertul este difuzat în direct din 1959 de către ORF – televiziunea de stat austriacă şi preluat de către reţeaua Eurovision. În Statele Unite concertul a fost difuzat câţiva ani de către postul PBS. Din 2006 o serie de state africane (Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Swaziland, Zambia şi Zimbabwe) precum şi din America Latină (Ecuador şi Bolivia) au început să transmită spectacolul.

Recomandările redacției