Conferință, premieri și un spectacol de excepție – în deschiderea Centenarului Marii Uniri

0
292

Primele evenimente din calendarul Centenarului Marii Uniri au debutat săptămâna aceasta. Acestea au fost organizate de Primăria și Consiliul Județean, în parteneriat cu Biblioteca A.D. Xenopol, Complexul Muzeal al Județului Arad și Centrul Municipal de Cultură.
În Sala Vasile Goldiș a Consiliului Județean, în prezența unui public numeros s-a desfășurat conferința „Despre Mica Unire, la Arad, Capitala Politică a Marii Uniri”, cu participarea cercetătorului științific I dr. Cătălin Turliuc, de la Academia Română, Institutul de Istorie A. D. Xenopol Iași, și dr. Ionuț Cojocaru, de la Universitatea București. În continuarea evenimentului, în după- amiaza de marți, de la ora 18.00, primarul municipiului Arad, Gheor­ghe Falcă, și președintele Con­siliului Județean, Iustin Cionca au premiat o sută de istorici locali și arădeni pasionați de istoria locală, în Sala Ovidiu Maitec de la Muzeul de Artă. „Așa înțelegem noi să respectăm istoria Aradului și istoricii Aradului. Este un moment frumos și important în care ne aducem recunoștința față de oamenii care s-au implicat pentru comunitatea noastră”, a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean a vorbit despre importanța evenimentelor, dar și despre lipsa de implicare a Guvernului, în organizarea acestora. „Consiliul Județean și Primăria au solicitat Guvernului finan­țare pentru 22 de proiecte pentru aniversarea Centenarului la Arad, proiecte de infrastructură și evenimente de mare impact. Nu am primit finanțare și nici măcar un răspuns! De aceea, ne organizăm prin noi înșine, într-un parteneriat Consiliul Județean – Primărie. Consiliul Județean renovează, în centrul Aradului, sala unde s-au discutat condițiile Unirii. Este una dintre investițiile noastre de suflet, anul acesta. Așa cum de suflet este și omagiul pe care astăzi, prin mijloacele noastre modeste, îl aducem arădenilor preocupați de istoria locului. Organizăm evenimen­te, aducem la Arad personalități din țară și din străinătate, să arătăm că așa cum Aradul a avut un rol important în Europa anului 1918, continuă să contribuie prin industria sa, prin personalitățile sale, prin cultura sa, prin oameni ca dumneavoastră, la Europa mai bună a viitorului”, a spus președintele Iustin Cionca.
Ieri, de la ora 19.00, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a avut loc un spectacol de gală susținut de Filarmonica Arad, dedicat Unirii Principatelor Române. Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Arad și orchestra Rapsozii Zărandului au evoluat pe scena teatrului, în prezența unei asistențe numeroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.