sanatate_naturaCum ne sâcâie o durere, cum ne repezim la dulăpiorul cu analgezice! Specialiştii revistei Libertatea pentru femei ne sfătuiesc să înlocuim pastilele cu ceaiuri, siropuri şi tincturi obţinute din plante.

Ardeiul iute. Are acţiune congestionantă intensă, adică provoacă o uşoară inflamaţie a pielii, dar de scurtă durată. Astfel, ajută la diminuarea durerilor reumatice şi articulare. Se fac frecţii locale cu tinctură de ardei iute îmbibată în vată. După uscare, se lasă tampoanele pe locul afectat şi se fixează cu un bandaj elastic. Tinctura se prepară lăsând la macerat 20 g de ardei iuţi, timp de opt zile, în 100 ml de alcool de 60°-70°.

Bradul. E folosit în special pentru efectele sale expectorante şi antitusive, dar este şi un bun analgezic. Se prepară un sirop din 200 g de muguri de brad la 650 g de zahăr şi 350 ml de apă. Se iau patru-şase linguri pe zi. Se mai poate prepara un ceai dintr-un amestec în părţi egale de muguri de brad, cimbru, sovârv, muşeţel şi flori de tei. Se pun 300 g din amestec la infuzat, în cinci litri de apă fierbinte. Se strecoară şi se pune în apa de baie.

Salcia. Datorită conţinutului de salicină, salcia combate febra şi durerea. Se recomandă în suferinţe reumatice şi în cazul crampelor uterine. Intern se administrează sub formă de decoct obţinut din coajă mărunţită (două linguri de plantă la o cană cu apă). Se iau cinci-şase linguri pe zi. Se mai poate lua şi sub formă de pulbere: câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi. Este contraindicată în caz de gastrită, ulcer stomacal şi sensibilite la aspirină.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției