Luni, 18 septembrie, într-un cadru festiv, au avut loc două evenimente foarte importante pentru comunitatea sârbilor din Arad, și anume inaugurarea noului sediu al Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad și deschiderea oficială a Zilelor Culturii Sârbe în Arad, ediția a XXIII-a.

Noul sediu al Uniunii Sârbilor din Râmânia – Filiala Arad, situat pe strada Ion Georgescu nr. 4B (lângă Colegiul de Industrie Alimentară), a fost cumpărat în anul 2020 și, de atunci, s-au efectuat lucrări de amploare cu scopul de a-l adapta pentru a servi nevoilor comunității.

 

În momentul de față, în cadrul imobilului există 30 de locuri de cazare pentru grupuri care vor veni să desfășoare diverse activități în orașul Arad, două săli multifuncționale, sală de repetiții, o curte imensă, o bibliotecă care poartă numele primei scriitoare sârbe din epoca modernă, Eustahija Arsici, realizată cu sprijinul fostului președinte al Uniunii Sârbilor din Arad  – Simion Jarko si a numerosi sarbi și un muzeu dedicat lui Sava Tekelija.

,,Acest sediu este un vis împlinit al comunității noastre și al meu, personal, o întregire a activităților pe care le desfășurăm și o moștenire material și imaterială pe care o lăsăm urmașilor noștri. Mi-am dorit foarte mult, încă de acum zece ani, să avem un Centru Cultural al sârbilor în Arad și, iată, am reușit, cu ajutorul președintelui Uniunii Sârbilor din România, care mi-a oferit tot sprijinul” – a declarat Darko Voștinar, vicepreședintele Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad.

 

Investiția, care se ridică la aproape 1 milion de euro, a fost acoperită în totalitate de Uniunea Sârbilor din România, prin finanțările alocate de la Guvernul României.

 

În 21 septembrie de la ora 19.00 va avea loc o ”Seară de folclor” în Felnac, Kolo na dar iar în data de 23 septembrie, ora 12.00- Turneu de fotbal la Pecica.

Simpozionul  „Aradul de-a lungul timpului” va avea loc în ziua de 25 septembrie, ora 12.00, sediul Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad.

 

În data de 27 septembrie la ora 19.00,  Sala Marii Uniri Arad- Proiecție de film sârbesc „Toma” iar în 29 septembrie, ora 19.00, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad va avea loc un ”Regal folcloric” cu Ansamblul Kolo din Arad.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției