Un val intens de căldură, descris ca o „cupolă de foc”, se va abate asupra Europei, afectând în mod semnificativ Italia, Bulgaria și Turcia. Temperaturile vor urca până la 40 de grade Celsius, la umbră, iar consecințele sunt deja devastatoare. Grecia, una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, a înregistrat patru decese în rândul turiștilor într-o singură săptămână din cauza caniculei. În plus, cinci persoane sunt date dispărute după ce au plecat în drumeții ignorând avertizările de cod portocaliu pentru temperaturi extreme.

Turiștii, victime ale caniculei în Grecia

Valul de tragedii din Grecia a debutat cu moartea prezentatorului BBC Michael Mosley, găsit fără viață pe insula Symi într-o zonă stâncoasă care amplifica arșița. Ulterior, un olandez a fost descoperit mort într-o râpă pe insula Samos, un american și-a pierdut viața în Corfu, iar un belgian a murit în Creta. Aceste incidente au subliniat pericolele la care se expun turiștii care ignoră avertismentele meteorologice severe.

Autoritățile grecești au emis un nou cod portocaliu de caniculă pentru săptămâna viitoare, anticipând temperaturi de până la 45 de grade Celsius. Cu peste un milion de turiști români așteptați în Grecia în acest an, măsurile suplimentare de protecție devin imperativ necesare.

Italia și Bulgaria, sub asediul arșiței

Italia se confruntă cu primul său val major de căldură din această vară, cu temperaturi ce vor depăși 40 de grade Celsius. Autoritățile au sfătuit localnicii și turiștii să evite expunerea excesivă la soare și să se hidrateze corespunzător. Cu toate acestea, plajele rămân aglomerate, arătând apetitul neînfricat al turiștilor pentru vacanțele de vară, în ciuda riscurilor evidente.

Bulgaria, la fel ca și alte țări afectate de acest val de căldură, se pregătește pentru temperaturi extreme. Autoritățile din toate regiunile afectate au pus în aplicare măsuri de urgență pentru a proteja populația, dar și turiștii, de efectele devastatoare ale caniculei.

 

Recomandări pentru turiști

Pentru cei care intenționează să călătorească în regiunile afectate de caniculă, următoarele sfaturi sunt esențiale:

  • Evitați expunerea prelungită la soare: Încercați să rămâneți în interior în orele de vârf ale zilei.
  • Hidratați-vă corespunzător: Consumați apă în mod regulat pentru a evita deshidratarea.
  • Utilizați protecție solară: Crema de protecție solară cu factor ridicat este obligatorie.
  • Căutați zone umbrite și ventilate: Evitați zonele stâncoase sau alte locuri care pot amplifica căldura.

Această cupolă de foc peste Europa este un avertisment clar despre impactul schimbărilor climatice și necesitatea unor măsuri preventive stricte pentru a proteja viețile omenești în fața temperaturilor extreme.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției