Naționala antrenată de Edi Iordănescu a fructificat avantajul de a debuta în grupa de calificare la Euro 2024 pe terenul celei mai slabe adversare. Tricolorii au avut ceva emoții doar în primele 10 minute, când avântul gazdelor a adus mingea de câteva ori în careul lui Ionuț Radu însă după aceea jocul a curs într-un singur sens, spre poarta amfitrionilor. Alibec a marcat în minutul 29 dar reușita sa a fost anulată pentru ofsaid la Olaru. 6 minute mai târziu însă a venit și deschiderea de scor. Moruțan a reușit a treia pasă de mare calitate, fructificată de data aceasta de arădeanul Dennis Man care a reluat cu capul în plasă din colțul careului de 6 metri. Imediat după pauză, în minutul 50, Răzvan Marin găsește o pasă filtrantă pentru Alibec și acesta finalizează cu siguranță din poziție de unu la unu cu portarul advers. România mai putea înscrie și alte goluri,  în special după minutul 60 când Andorra a rămas în 10 oameni dar lipsa de calitate tehnică a jucătorilor noștri a făcut ca aceste oportunități să fie ratate.

Sigur, în spatele acestei victorii așteptate, se așterne perspectiva sumbră a unui joc „subțire“, cu foarte multe erori de natură tehnică, ce subliniază calitatea foarte scăzută a echipei naționale. Dar tocmai de aceea, această victorie nu trebuie subestimată. De peste 10 ani de zile este evident că fotbalul românesc a ajuns la un minim istoric din punct de vedere al calității și e timpul să realizăm că în aceste condiții nu mai suntem în situația de a strâmba din nas la o victorie fadă în fața Andorrei. Calitatea celor care compun naționala României este atât de scăzută încât orice victorie, împotriva oricui, trebuie apreciată. Sigur, în aceste condiții, obiectivul calificării pare total nerealist dar se pare că fotbalul românesc, începând cu oficialii și terminând cu suporterii, refuză încă să privească realitatea cu onestitate și preferă să se îmbete cu apă rece supralicitând valoarea actuală a fotbalului românesc.

Să mai remarcăm și că victoria a fost obținută într-o atmosferă care a făcut ca meciul să se desfășoare ca și cum România juca pe teren propriu. Marea majoritate a spectatorilor au fost români, în special compatrioți care muncesc sau sunt stabiliți în străinătate, în special Spania. Din nefericire la meci au fost prezenți și un grup de ultrași veniți din România, care și-au dat din nou în petec. Nimic de zis, spectacolul pirotehnic a fost frumos însă dincolo de asta am asista din nou la incidente în sectorul de peluză ocupat de aceștia iar în repriza secundă fondul sonor a fost dominat minute bune de „clasicele“ scandări xenofobe care arată încă odată că unii dintre acești băieți nu sunt capabili să se ridice deasupra nivelului de peșteră.

Revenind la ceea ce s-a întâmplat pe teren, iată și componența echipei României din acest meci:  Radu – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu – R. Marin (66. M. Marin), Olaru (66. Băluță), Stanciu (80. Tănase) – Moruțan (72. Dobre), Alibec, Man (72. O. Popescu).

În celelalte două meciuri ale grupei I, Elveția a făcut o demonstrație de forță, învingând în Belarus cu 5-0 iar Israel și Kosovo au remizat, 1-1. Următorul meci al României este programat marți 28 martie, pe teren propriu cu Belarus.

(foto: frf.ro)

Recomandările redacției