Laszlo Tokes a vorbit la Băile Tușnad, alături de premierul Viktor Orban. Declarațiile sale sunt controversate, cu multe sfidări și ironii la adresa autoritățior din România.

„Sper că această comuniune pașnică nu va fi deranjată de nimeni azi. Vă salut de pe teritoriul autonom «Băile Tușnad» și a ținutului autonom secuiesc. Nu există nici Dumnezeu, nici diavol care să despartă brațele noastre încrucișate.  CNCD a condamnat public discursul dvs (Viktor Orban – n.red.) de anul trecut și l-a catalogat discurs de ură. Cu participarea BOR și a guvernului se propagă de fapt ura, în special în Valea Uzului. Autoritățile române nu au niciun un cuvânt de spus”, a declarat pastorul reformat Laszlo Tokes.

Înveninatul Tokes, disperat că… ROMÂNIA rămâne fără unguri 

„E greu de stabilit acum o cooperare româno-maghiară după scoaterea UDMR de la guvernare.  E nevoie de garantarea drepturilor noastre de autonomie.  Stabilirea unui dialog maghiar-maghiar e dificilă pentru UDMR.  UDMR preferă sa se limiteze la numărarea alegătorilor săi.  Recentul recensământ cu rezultate dezastroase și migrația trebuie să ne determine să intensificăm cooperarea.  Declaratiile propagandistice că comunitățile maghiare s-au consolidat în bazinul carpatic sunt complet înșelătoare.  Nu am devenit mai puternici iar supraviețuirea noastră în patria noastră e în pericol.  Nu vrem să emigrăm, viitorul nostru e în Transilvania.  Nu vrem să ajungem la soarta sașilor președintelui Iohannis. Războiul din Ucraina trebuie să se termine. Trebuie să fie pace. Se așteaptă ca pacea să inaugureze o nouă eră în care să ne putem bucura de autonomie în bazinul Carpaților. Istoria se repetă sinistru. Noi ungurii putem fi mândri că și astăzi Ungaria este apărătorul civilizației crestin-europene”, a spus pastorul ungur.

Discursul premierului ungur Viktor Orban – derapaj mintal sau „tras pe nas“

Viktor Orban: „Ministerul de Externe al României ne-a transmis un document despre ce ar trebui să vorbim și despre ce nu”

Discursul lui Orban:

  • În fiecare an, sunt dureri de cap legat de ce trebuie să vorbim aici
  • Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să omit absolut din discursul meu
  • Nu trebuie să vorbim despre lucruri care pot atinge sensibilitățile românești, precum drepturile colective ale minorităților, dar ele există și aparțin maghiarilor de aici.
  • Ni s-a transmis să nu vorbim nici despre unități teritoriale românești inexistente, aici putem vorbi despre Transilvania și Ținutul Secuiesc, dar nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități teritoriale românești.

Recomandările redacției