Un planor s-a prăbușit duminică lângă Aerodromul Ineu din județul Bihor. Pilotul a murit, a anunțat ISU Bihor.

Pilotul care a murit, astăzi, a fost identificat ca fiind un bărbat de 40 de ani, din municipiul Oradea. Cauza exactă a decesului urmează a fi stabilită în urma efectuării necropsiei.

Sorin Stoicescu, specialist în aviație: „Nu putem să excludem posibilitatea de a fi lovit o pasăre sau un alt obiect sau în să fi fost o cedare de material”.

„Cauzele le poate stabili numai o comisie de investigație. Însă zborul cu planorul este un zbor dificil, în care omul se confundă foarte mult cu aparatul de zbor. Planorul nu are motor, planorul are numai sisteme care pot să facă omul să zboare și configurația lui geometrică, care prin folosirea curenților de aer și unor principii ale aerodinamicii se poate deplasa, poate să facă evoluții măiestre și în sfârșit este un sport deosebit, un spor rar care este accesibil numa unui tip de oameni care au niște standarde atât din punct de vedere fizic cât și psihic care le permit să asimileze acest tip extraordinar de zbor.

Procedura e de ridicare în aer a planoarelor. Au aeronave ca cu motor care le duc până la o anumită înălțime și în zona unor anumiți curenți de aer care pot să fie utilizați pentru păstrarea portanței pentru un timp mai îndelungat pe parcursul unor evoluții deosebite. Nu sunt prea multe accidente cu planorul, adică spre deosebire de parapantă de exemplu, planorul și delta planul nu prea au avut multe accidente. Înseamnă că a fost ceva deosebit.

Nu putem să excludem posibilitatea de a fi lovit o pasăre sau în sfârșit un alt obiect sau în să fi fost o cedare de material. Însă de regulă cei care zboară cu planorul, planoriștii sunt oameni care, repet, se confundă cu aparatul de zbor. Sunt, adevărații zburători, este zborul fără motor, fără alte posibilități. El se ridică în aer, e ca ciocârlia în slăvi și acolo face cele mai frumoase lucruri, maiestuoase. Nu încerc să poetizez sau astea, dar tot respectul pentru cei care fac astfel de zboruri și toată părerea de rău și regretul că s-a pierdut o viață a unui zburător. Nu știu cine e, dar e un om deosebit”, a spus la Antena 3 CNN, Sorin Stoicescu, specialist în aviație.

Accidentul a fost anunțat la ora 19.03. ISU Bihor a fost sesizat cu privire la prăbușirea unui planor, în apropierea pistei Aerodromului Ineu.

sursa: antena3.ro

Recomandările redacției