După ce, în doar 24 de ore, în județul nostru au intrat câteva sute de persoane care provin din regiunile afectate de epidemia cu coronavirus, autoritățile au ieșit public cu date menite să informeze arădenii. Trebuie spus că, după ședința Comitetului pentru Situații de Urgență de duminică, în cadrul căreia s-au stabilit măsurile de prevenție pentru limitarea extinderii infecției virale, situația din teren nu a fost clară. Însă, Direcția de Sănătate Publică Arad (DSP) a prezentat informații legate de măsurile din teren, adică de la punctele de frontieră. Aradul a avut nevoie de personal medical suplimentat pentru asigurarea permanenței, ceea ce înseamnă că, într-o situație de criză avem nevoie de ajutor din exterior.

Directorul DSP Arad dă asigurări că situația este sub control și toate măsurile se respectă.

„Direcția de Sănătate Publică asigură permanență 24 din 24. La toate punctele de frontieră este asigurată permanență. La Nădlac, unde au fost chestionate cele mai multe persoane care provin din regiunile afectate de Coronavirus , avem trei cadre medicale pentru permanență. În intervalul 24 – 25 februarie, în Punctul de Frontieră Nădlac I au fost chestionate 162 de persoane venite din zonele afectate, iar la (PTF) Nădlac II, 231 de persoane. La Punctul de Trecere a Frontierei Turnu au fost chestionate șapte, iar la Vărșand șapte. Ca procedură, polițistul de frontieră trage persoana din zona afectată pe banda II, iar noi intrăm în contact cu el“, susține directorul Direcției de Sănătate Publică, Constantin Cătană.

„Situația se agravează dacă epidemia se extinde în Italia“

Vizavi de situația din teren, conducerea DSP menționează: „Avem două cadre medicale dintr-un alt județ pentru monitorizare, întrucât celor din Arad, care se ocupă de asta nu le este ușor. Lucrează câte 12 ore, ore în care intră în contact cu persoane care vin din aceste zone afectate. Subliniez că se poartă măști de protecție. Este o situația gravă, de criză pe care vrem să o gestionăm cât mai bine. Sperăm ca epidemia de coronavirus să nu se extindă în toate zonele Italiei, pentru că atunci situația se agravează“, conchide Constantin Cătană.

Direcția de Sănătate Publică a judeţului Arad va include persoanele care sosesc în România din China continentală sau una din localitățile afectate din regiunile Veneto, Lombardia  şi Piemonte din Italia, în categoria celor care trebuie să stea după revenirea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Persoanele din alte localităţi din regiunile Lombardia şi Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (n.a unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Sunt suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre și aeriene.

DSP mai anunță că va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus si măsurile de prevenire individuale și colective necesare.

Cei de la DSP recomandă: evitarea aglomeraţiilor și desigur, contactul cu persoanele bolnave, păstrarea distanţei (n.r cel puţin un metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută, folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare.

 

Recomandări:

▪ respectarea etichetei de tuse(se tușeste în plica cotului, nu direct în palme);

▪ igiena corectă a mâinilor, prin spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;

▪ creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);

▪ aerisirea in mod regulat a încăperilor (săli de clasă, dormitoare);

▪ îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;

▪ evitarea staţionării în frig timp îndelungat;

▪ prezentarea obligatorie la medicul de familie odată cu apariţia primelor semne de boală, evitarea supraaglomerarii unităților de primiri urgențe ale spitalelor si a automedicației;

▪ izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor diagnosticate cu gripa si care nu necesită spitalizare;

▪ vaccinarea antigripală;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

 

Recomandările redacției