Înființată la finalul anului 2022, Asociația Împreună pentru Măderat: Tradiție și Viitor și-a propus promovarea satului din Podgoria Miniș-Măderat reunind într-un Muzeu Etnografic imagini, obiecte, povești care toate amintesc celor care îi trec pragul de Măderatul copilăriei, de vacanțele petrecute acolo, la Maica și Moșu…aceasta fiind și denumirea în mod inspirat aleasă pentru Muzeu.
Imediat după înființarea Asociației și deschiderea Muzeului Etnografic s-a încercat organizarea unui eveniment care, pe de o parte să reunească comunitatea locală dar totodată să fie un mijloc de promovare a nou lansatului proiect local. Astfel, în mod oarecum spontan a venit ideea organizării unui Festival de Colinde…și așa a fost prima ediție care s-a bucurat de un real impact pozitiv în rândul participanților încurajând organizatorii să se gândească la ediția a II-a.
Dar până la a doua ediția a Festivalului de Colinde mai era mult astfel că Președintele Asociației – Simona Stoia, profesor la Facultatea de Științe Umaniste si Sociale din cadrul UAV, împreună cu soțul Cristian au organizat un Club al Micilor Măderătani care a reușit în scurt timp să atragă un număr mare de copii care s-au bucurat de oportunitățile oferite. Astfel, în cadrul Clubului s-au organizat zilnic activități cu sprijin din partea multor voluntari cu teme de interes pentru copii. Numărul copiilor a crescut de la lună la lună astfel că în ziua de 2 iunie, când a fost organizat un eveniment dedicat Zilei Copilului, terenul de sport din curtea Clubului a fost plin de copii, părinți, animatori care toți au creat o atmosferă de sărbătoare și bucurie.
Dar cu adevărat remarcabil este ceea ce acest Club al copiilor sub coordonarea și cu implicarea directă a Simonei și a lui Cristi a făcut pe perioada vacanței de vară din acest an. Copiii au avut parte în fiecare zi de 3-4 ore de activități în care au aflat lucruri importante despre societate, comportament, sănătate, istorie, geografie, prim ajutor etc, fiind prezenți zilnic diverși voluntari care au împărtășit copiilor experiențe, exemple și povești care în mod sigur îi vor ajuta. S-au mai organizat excursii la Macea, Căsoaia și pe dealurile din împrejurimi. Acest Club al copiilor prin ceea ce oferă micilor măderătani este realizarea cea mai de preț a Asociației și un beneficiu pentru comunitatea locală cum nu a mai existat până în prezent.
Săptămâna trecută în zilele de 16 și 17 decembrie a avut loc ediția a II-a a Festivalului de Colinde de la Măderat. Sub coordonarea Simonei și a lui Cristi dar și cu suportul unor consăteni, a sponsorilor și a Primăriei Pâncota, a fost organizat un eveniment de excepție care a depășit așteptările și care ne îndreptățește să considerăm că acest Festival va deveni o tradiție, un reper, în peisajul folcloric al fiecărei ierni din anii ce vor urma. Numărul participanților a fost cu mult mai mare decât anul trecut, venind aproximativ 280 copii dar și 90 adulți din tot județul Arad, din Pecica, Conop, Târnova, Sântana, Agrișul Mare, Almaș, Galșa, Pâncota și municipiul Arad.
Tot ceea ce Asociația și Clubul au realizat se datorează într-o măsură importantă și sprijinului necondiționat oferit de Primăria Pâncota prin primarul Dan Ștefan Pocrișer care a înțeles imediat importanța pentru comunitate a unui astfel de proiect și perspectivele pe care succesul proiectului le deschide.
Se mai încheie un an și, privind retrospectiv, nu putem decât să aducem mulțumirile și respectul nostru pentru cei care fără a avea vreun beneficiu material au rupt din timpul și resursele lor pentru a da viață unui proiect excepțional care pune Măderatul pe hartă, oferă copiilor și întregii comunități experiențe inedite și unora dintre noi șansa ca atunci când trecem pragul Muzeului Etnografic să ne simțim ca odinioară când mergeam la… Maica și Moșu.
Radu Călin Buda